Izložba dječjih radova nastalih u ratnoj 1991. godini

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević
Na inicijativu gospodina Slobodana Langa, a u organizaciji Grada Dubrovnika i Kinematografa Dubrovnik, u subotu 1. prosinca 2012. godine u izložbenom prostoru Luže, pored dubrovačkog kina ''Sloboda'', s početkom u 11 sati, upriličit će se izložba dječjih radova nastalih u ratnoj 1991. godini uz prigodni program.

Ove godine navršava se 21. obljetnica srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, vremena kad je Dubrovnik bio okružen s više tisuća neprijateljskih vojnika, a građani Dubrovnika živjeli bez vode, hrane i struje. Okupatorska vojska izvršila je u jesen 1991. jedan od najgrubljih i najsvirepijih ratnih pohoda zabilježenih u novijoj svjetskoj povijesti, protiv golorukog stanovništva dubrovačkog kraja i samog grada Dubrovnika. Najtužnije dane u tisućljetnoj povijesti Dubrovnika zauvijek ćemo pamtiti po hrvatskim braniteljima koji su, zajedno s pučanstvom Dubrovnika, uspješno obranili naš grad od agresije i stvorili preduvjete za oslobađanje okupiranih područja.

Pamtit ćemo i po dubrovačkoj djeci koja su odrastala u opkoljenom Gradu, uz detonacije, sirene, zvukove rafala. Pod neprijateljskom opsadom živjelo se, umiralo, slavilo, tugovalo. Čekajući mir i snivajući o sretnijoj budućnosti, dubrovačka djeca u prosincu 1991. godine pripremila su izložbu svojih radova. Prkoseći agresorskim razaranjima, u opkoljenom Gradu najmlađi Dubrovčani izložili su svoje radove u kojima su na iskren i neposredan način ispričali priču o patnji svog grada.

Naša je moralna dužnost i obveza na dostojan način obilježavati važne obljetnice iz Domovinskog rata, neumorno promicati istinu o karakteru našeg pravednog obrambenog i oslobodilačkog rata te odavati dužno priznanje svim žrtvama palim za slobodu i neovisnost jedine nam domovine Hrvatske. Zato smo pozvali sve sudionike ove jedinstvene izložbe iz prosinca 1991. godine,da se ponovno okupimo i prisjetimo dubrovačkih dana ponosa i slave. Na inicijativu gospodina Slobodana Langa, a u organizaciji Grada Dubrovnika i Kinematografa Dubrovnik, u subotu 1. prosinca 2012. godine u izložbenom prostoru Luže, pored dubrovačkog kina ''Sloboda'', s početkom u 11 sati, upriličit će se izložba njihovih radova iz prosinca 1991. godine, uz prigodni program.

Popularni Članci