IZVEDBA POSVEĆENA VELIKOJ MARIJI KOHN Viktorija od neprijatelja potvrdila status uspješnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prošlogodišnja dramska uspješnica Marin Držić - Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla sinoć je izvedena u sklopu dramskog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, a ansambl ju je posvetio nedavnoj preminuloj, velikoj Mariji Kohn. 

Sljedeće izvedbe predstave su večeras, sutra i prekosutra (21., 22. i 23. srpnja) u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30 sati. Sudeći prema reakcijama publike nakon sinoćnje prve reprizne izvedbe ove godine, predstava je potvrdila svoj status festivalske uspješnice.

Festivalska publika ni sinoć nije skrivala svoje oduševljenje za predstavu koja se dopada i odraslima i djeci. Dok djecu osvaja šarenilom, pokretom, pjesmom, plesom i smijehom, odrasli otkrivaju slojevitost značenja. Viktoriju od neprijatelja od ove godine prate i inozemni posjetitelji uz titlani prijevod na engleski jezik, a ni oni sinoć nisu skrivali oduševljenje hvaleći cijeli ansambl, a posebice glavnog glumca, Ozrena Grabarića. Upravo je njemu, prisjetit ćemo se, lani pripala Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 68. Igara, za glumačku kreaciju samog Držića te mnogobrojnih ključnih likova njegovih djela. Uz to, predstava se diči i Nagradom hrvatskog glumišta koja je lani dodijeljena Hrvoju Ivankoviću za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivici Boban za dramaturšku obradu teksta.

Sjajni ansambl sastavljen većinom od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU, predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem. Mladi glumci su: Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani, Josip Brakus, Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj. Sudjeluju i članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Vrsnu autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Za oblikovanje svjetla zadužena je Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Ulaznice za predstavu dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na lokaciji izvođenja programa, dva sata prije najavljenog početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na blagajnama Igara.

Popularni Članci