JE LI DUBROVNIK BAŠ TAKO SKUP? Učinili smo đir po Gradu i provjerili gdje se može jesti i piti po normalnim cijenama

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , Goran Mratinović
S dolaskom turističke sezone, često se aktualizira pitanje cijena hrane i pića u restoranima, i to baš u Dubrovniku. Iako se one ne razlikuju značajno od cijena drugih gradova na obali. 

Naravno, uvijek se pronađu oni koji će se čuditi računima od preko tisuću kuna nakon što su zalutali u neki od najekskluzivnijih dubrovačkih restorana, u kojima primjerice jede Bernie Ecclestone kad dođe u Grad, pa kad nakon višesatnog uživanja u oboritoj ribi, jelima čija se imena ne daju ni izgovoriti i najboljim bocama vina shvate kako moraju platiti račun na kojemu stoji četverocifrena brojka, šalju fotografije računa medijima. 

Jasno je kako Dubrovnik nije turistička destinacija u kojoj se možete prejesti za 18 kuna u samom centru Grada, no moguće je pojesti i popiti po pristojnoj cijeni. Stoga je ekipa Dubrovačkog dnevnika odlučila učiniti đir po Gradu i provjeriti koja su to mjesta. 

Dovoljno je tako samo ušetati u sporednu ulicu Straduna gdje se nalazi caffe bar Fontana, svega pet metara udaljena od glavne ulice. Dakle, strogi centar Grada. U kavi uživaju domaći, znaju oni kako se tu može popiti kava po sasvim normalnoj cijeni. U šanku radi nasmiješeni komobar. Pitamo ga kakve su cijene kave, kaže kako je cijena bijele kave 14 kuna, a za sve koji govore hrvatski 11, s popustom. Espresso i machiato su osam kuna. Bijela kava koja košta 11 kuna pet metara od Straduna zaista se nije loša vijest!

Goran Mratinović

U blizini se nalazi pub The Gaffe gdje se za pristojan iznos mogu pojesti topli obroci koji se nude. Naime, The Gaffe ima tople marende koje nisu ni 100, ni 200 kuna po glavi nego se kreću od 38 do 46 kuna i dokazuju kako je i to moguće - pojesti punjenu papriku, rizot, komad mesa s prilogom za 40-ak kuna, također u sporednoj ulici, svega nekoliko metara od Straduna.

Goran Mratinović

Da se naći ponešto i za svaki džep kad su u pitanju pizzerije i fast foodovi koji nagrađuju vjernost svojih gostiju i nude popuste za domaće. Na samom spajanju jedne od sporednih gradskih ulica i Straduna nalazi se fast food Presha koji, s popustom za sve one koji govore hrvatski, nudi hamburgere i cheeseburgere po 30 odnosno 33 kune nakon kojih nećete ostati gladni. Na Gundulićevoj poljani, dakle jednom od frekventnijih dijelova Grada, nalazi se pizzerija Castro u kojoj se možete povoljno najesti, do 100 kuna za dvoje. Goran Mratinović

Ako pitate domaće koje im je najdraže mjesto za pojesti palačinku, sasvim sigurno će kazati kako je to Dolce Vita. Ova popularna dubrovačka slastičarna nudi porciju od dvije palačinke za 30 kuna, odnosno 24 za domaće. Dvije palačinke koje se pune kvalitetnom kremom bit će vam sasvim dovoljne da se najedete, a pripremljene su vrhunski! U Dolce Viti možete se počastiti i sladoledom, a kugla košta 10 kuna. I to vrhunskim sladoledom, u kojem nećete gristi led niti usvtrditi kako zapravo jedete zaleđenu vodu s dodanom bojom i aromom. 

Goran Mratinović

Naposljetku, nije ni svako dubrovačko kultno mjesto baš toliko skupo. Gradska kavana je jedno od takvih. U kavani koja ima dugogodišnju tradiciju, u kojoj će vas poslužiti uljudno osoblje, uredno, odjeveno u pripadajuću uniformu, koje odlično poznaje jezike i sve to s pogledom na Stradun dva pića, konkretno u ovom slučaju mineralnu vodu i bijelu kavu, platit ćete 46 kuna s popustom. Gradska kavana nudi i karticu za vjerne goste koji ih posjećuju pa takvih turistima nude 10 posto popusta. Dakle, dva pića s vrhunskom uslugom za manje od 50 kuna, sa svega nekoliko koraka od Straduna koji lokalcima predstavlja dom, ali onima koji ga posjećuju jednu od napoznatijih ulica na svijetu i jednu od najvećih svjetskih atrakcija. 

Goran Mratinović

Ovo je rezultat kratkog đira ekipe po dubrovačkim ulicama. Centar svakako obiluje restoranima i kafićima te će svatko onaj koji prošeta Gradom pronaći još pokoje mjesto na kojem će se najesti, a neće previše potrošiti. Dubrovnik nije osobito povoljna destinacija, no moguće je pronaći ponešto za svačiji džep. Samo treba prošetati. 

Popularni Članci