KAD VEĆ NEĆE NADLEŽNI Bili smo na dubrovačkim plažama i provjerili stanje s ležaljkama, ovo su rezultati! (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , Goran Mratinović, Ivona Butjer
Sve je počelo sasvim neplanirano, objavom jedne Dubrovkinje na društvenim mrežama. 

Kako je ona tada napisala, sunčala se na plaži Copacabana na Babinom kuku kad joj je odjednom prišao djelatnik plaže koji joj je rekao kako bi se trebala pomaknuti kako bi on mogao na tom mjestu postaviti ležaljke i pripremiti plažu za sutra. Kad je Dubrovkinja odbila napustiti mjesto na kojem se sunčala, upitao je kad će poći s plaže.

Ovo je iskustvo Dubrovkinja podijelila na društvenim mrežama, a objava je izazvala veliku pozornost medija, kako lokalnih tako i nacionalnih, da bi cijela priča rezultirala pokretanjem Facebook stranice 'Uživo s dubrovačkih plaža', iz čega se potom izrodila inicijativa koja za cilj ima osloboditi dubrovačke plaže od okupacije neodgovornih koncesionara.

Naime, brojni Dubrovčani su svjedoci kako, suprotno zakonima, odlukama i propisima, zbog velikog broja ležaljki  na plažama, koje često budu prazne, a trebale bi biti složene, nemaju gdje staviti šugaman, priječi im se neometan ulazak u more, a bilo je govora i kako su na dubrovačkim plažama zaštitari čuvali straže i branili posjetiteljima da jedu hranu koju su sa sobom ponijeli.

Ista ekipa koja je pokrenula inicijativu koja dubrovačke plaže nastoji učiniti pristupačnijima za građane, a koja ujedno nastoji primorati koncesionare na poštivanje propisa, s cijelom je situacijom upoznala i župana Nikolu Dobroslavića koji se sastao s koncesionarima, a o navednoj je temi bilo govora i na posljednje održanoj sjednici Županijske skupštine.

„Bilo je medijskih napisa slijedom prigovora građana na ponašanje nekih koncesionara. Ti napisi su bili na mjestu jer su reagirali na ono što su čuli od građana, a i mi smo dobili primjedbe na ponašanje koncesionara. Županija dodjeljuje koncesije na pomorskom dobru, puno smo ih dodijelili. Nismo imali problem da Županija nije odradila svoj dio posla, no svima je stalo da se koncesije provode sukladno ugovorima. Kao Županija nemamo ingerenciju neposredno kontrolirati provođenje ugovora, za to je nadležno posebno Povjerenstvo koje imenuje Lučka kapetanija, Porezna uprava i nadležni Odjel za prostorno uređenje. Naš Upravni odjel je održao sastanak s koncesionarima i djelatnicima Grada te Povjerenstvom i, bez obzira što nije to izravna ingerencija Županije, naglasili smo im kako se moraju provoditi ugovori onako kao što su napisani. Prigovori su se u prvom redu odnosili na ležaljke, takvo ponašanje nije dopušteno i pozivam koncesionare da poštuju propise,“ poručio je tada župan Dobroslavić.

Nedugo nakon toga se povuklo pitanje je li nadležno Povjerenstvo uopće izlazilo na teren s obzirom na to kako negativna praksa na dubrovačkim plažama traje već godinama, a građani i mediji su na nju u više navrata upozoravali.

U cilju utvrđivanja stanja na dubrovačkim plažama koje su date u koncesiju, Dubrovački dnevnik je prošlog tjedna, oko 14:00 sati, obišao najpoznatije dubrovačke plaže kako bi se utvrdilo kakvo je stanje na istima.

SVETI JAKOV

Plaža sv. Jakov u Facebook grupi 'Uživo s dubrovačkih plaža' često se spominjala kao negativan primjer prakse koncesionara pri čemu je gotovo cijela plaža bila ispunjena ležaljkama, od kojih su brojne bile posve prazne.

Goran Mratinović

Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila je plažu sv. Jakov u četvrtak oko 14:00 sati i pomak koji je napravljen jest prolaz koji je osiguran između ležaljki do mora i gdje se sada sunčaju građani. Situacija bi svakako mogla biti bolja jer još uvijek nemali dio ležaljki zjapi prazan, umjesto da su posložene na jednom mjestu, no prizor je svakako nešto bolji no što je to bio slučaj prije pokretanja spomenutih inicijativa. Ali svakako, daleko od idealnog.

Goran Mratinović

BANJE  

 

Plaža Banje godinama se spominje u kontekstu zatvorenosti prema domaćima i svima onima koji bi se htjeli kupati i sunčati na najpoznatijoj dubrovačkoj plaži, ali ne žele ili nisu u mogućnosti izdvojiti veće svote novca za uživanje na ležaljkama. Kao što je poznato, plaža je već godinama 'podijeljena'; jedan dio je rezerviran za sve one koji plaćaju usluge koncesionara i taj dio je ograđen konopima. Drugi dio je rezerviran za one koji dolaze sa svojim šugamanima i kupaju se na plaži.

Ivona Butjer

S obzirom na to kako ležaljke nisu nagurane sasvim do kraja plaže, ostaje jedan manji dio na koji se također mogu stavljati šugamani. On je donedavno bio slobodan, no sada je također ograđen konopom. Članovi stranice 'Uživo s dubrovačkih plaža' tvrde kako je do navedenog dijela moguće doći jedino preko spomenutog konopa gdje će vas djelatnik plaže vrlo vjerojatno pitati jeste li rezervirali ležaljku. Kako navode, neće vam nitko zabraniti kupanje na navedenom dijelu, ali je velika šansa kako će vas pitati za objašnjenje.

Ivona Butjer

U trenutku kad je ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila plažu Banje, na spomenutom dijelu, uz zidić, bilo je svega nekoliko šugamana, vjerojatno zbog same nepristupačnosti i ograđenosti područja. Većina građana sunčala se s druge strane. Dio tog područja plaže zauzet je kajacima tako da je i tu 'ukraden' dio mjesta koji služi građanima i onima koji se ne sunčaju na ležaljkama.

Ivona Butjer

Na dijelu gdje se nalaze ležaljke, nije ostavljeno nimalo slobodnog područja uz more kako bi se svi neometano kupali ili sunčali kod plićaka, nego su ležaljke postavljene sve do mora.

Ivona Butjer

PRESIDENT (BABIN KUK)

 

Plaža ispred samog hotela President puna je plaža koje su bile zauzete za vrijeme posjeta ekipa Dubrovačkog dnevnika. 

Goran Mratinović

Ipak, Valamar je osigurao još jednu plažu za sve one koji se ne žele sunčati na ležaljkama, a to je prva plaža kada se ide prema samom hotelu. Upravo ona je postala omiljena za građane, a posebno za obitelji s malom djecom. Područje je čisto, postoji dio za presvlačenje, u more se može normalno ući, a djelatnik Valamara često obilazi plažu kako bi skupio otpad i održavao plažu čistom.

Goran Mratinović

SUNSET BEACH (UVALA LAPAD)

Sunset Beach vjerojatno je najsvjetliji primjer odgovornog poslovanja koncesionara na užem dijelu Grada u kojem i oni koji se žele sunčati na ležaljkama, kao i oni koji to ne žele, mogu uživati u morskim radostima i neometano se kupati i sunčati na plaži.

Goran Mratinović

Koncesionar je još prilikom preuzimanja plaže kazao kako mu je cilj ostati otvoren prema građanima. Tako je cijela donja plažica uz more ostavljena na korištenje građanima i onima koji ne žele plaćati ležaljke. Osim toga, za građane je ostavljen i donji dio gornje plaže na kojoj se nalaze ležaljke kako bi mogli doći, staviti šugaman i neometano uživati na plaži.

DUBROVAČKI VRTOVI SUNCA, ORAŠAC

 

Još jedan pozitivan primjer može se vidjeti kad se izađe iz užeg dijela Grada i pođe do Orašca. Ispod hotela ogroman dio plaže je ostavljen za građane. Plaža je čista, nasuta i uredna. Dio s ležaljkama građanima ne predstavlja baš nikakvu smetnju jer se na ogromnom dijelu plaže mogu neometano sunčati i kupati, a s obzirom kako prostora uistinu ima, gotovo je nemoguće doći i ne pronaći mjesto za sunčanje. Pozitivno je i to što građani mogu koristiti i besplatni parking.

Goran Mratinović

COPACABANA

 

Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila je i plažu s koje je krenula cijela priča, a riječ je o Copacabani. Dovoljan je samo letimičan pogled da bi se uočio pozitivan pomak od Facebook objave koja je pokrenula cijelu lavinu komentara i iskustava koje su građani podijelili.

Suprotno od donedavnih prizora ležaljki koje su ispunile cijelu plažu od vrha do dna, sad je ostavljen dobar dio od mora do ležaljki, kao i s bočnih strana pa ima mjesta za kupanje i sunčanje onih koji ne žele iznajmiti ležaljke.

Ivona Butjer

Generalni zaključak obilaska mogao bi se sročiti u jednoj rečenici – situacija nije idealna, ali svakako je puno bolja nakon pokretanja grupa i inicijativa.

Obilazak spomenutih plaža od strane Dubrovačkog dnevnika trajao je svega dva i pol sata. Nije to bio poseban napor niti je oduzelo puno vremena. Stoga se zapravo postavlja pitanje zašto građane godinama muče isti problemi kad bi se oni od strane nadležnih mogli riješiti u samo jedno poslijepodne.

Popularni Članci