'KATOLKINJA SAM I TO MI JE GROZNO' Dubrovačka majka: Vjerska tematika se gura u vrtiće, dijete muslimana je naučilo Oče naš!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Prema Izvješću o slobodi mišljenja za 2018. godinu koje je nedavno objavila svjetska udruga humanista, ateista i sekularista International Humanist and Ethical Union, Hrvatska se našla na lošem 132. mjestu, nakon što je loše ocijenjena u svim kategorijama. 

Hrvatska je posebno loše ocijenjena u kategoriji 'Obrazovanje i prava djece' u kojoj je zbog teške diskriminacije označena crvenom bojom. U tom kontekstu se posebno spominju i dječji vrtići u Dubrovniku u koje je, kako stoji u izvješću, uveden jedan oblik vjeronauka.

Kad se govori o 'nekom obliku vjeronauka u dubrovačkim vrtićima', pod tim se zapravo misli na vjerski odgoj. Na stranicama Javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik stoji kako djeca mogu pohađati program katoličkog vjerskog odgoja, igraonice za darovitu djecu i program mjera sigurnosti. Po pitanju programa katoličkog vjerskog odgoja stoji kako je verificiran od Ministarstva prosvjete, obrazovanja i sporta, a kako ga provode odgojiteljice sa završenim teološko katehetskim obrazovanjem. Uz brojne druge sadržaje vezane uz naobrazbu kao što je učenje hrvatskog jezika, matematike, crtanja i slično, posve je nejasno kako se među ponuđenim opcijama pronašao religijski sadržaj koji je u školama izborni predmet.

Uz loše objavljene ocjene, pojavile su se i tvrdnje pojedinih dubrovačkih majki koje idu u prilog tome kako sva djeca ipak nisu jednaka po tom pitanju. Kako kažu, vjerski odgoj se ne provodi samo u katoličkim grupama nego i izvan njih.

 „O vjeri se uči i izvan tih vjerskih vrtičkih skupina i to je činjenica,“ kazala je jedna dubrovačka majka koja je htjela ostati anonimna, a čija su djeca išla u vrtić u Dubrovniku. Prema njenim riječima, vjerski su  se sadržaji gurali i u skupine koje nisu vjerske.  

 „Ne kažem ja ništa za kolendu ili neke božićne pjesme u božićne vrijeme, ali je činjenica kako se ta vjerska tematika gura u vrtiće, bez da nas je itko pitao želimo li to ili ne. Moja djeca, dok su išla u vrtić, su dobivala neke molitve na papirima. Katolkinja sam i meni nije smetalo što mi to djeca uče, ali je grubo zbog druge djece u tim skupinama koja nisu katoličke vjeroispovijesti,“ izjavila je.

Premda je katolkinja, tvrdi kako joj je bilo jako neugodno na priredbama kroz koje se provlačila vjerska, točnije katolička tematika.

„Bila nam na tim priredbama i moram kazati kako mi je bilo neugodno. Bilo mi je neugodno zbog roditelja čija su djeca drugih vjeroispovijesti, a nisu im ponuđene nikakve alternativne opcije. Razumijem, Hrvatska je većinski katolička zemlja, ali ni meni kao katolkinji nije drago kad mi se nešto nameće pa smatram kako to ni drugima ne treba nametati,“ kazala je.

Druga majka u razgovoru za Dubrovački dnevnik je kazala kako je njeno dijete dodijeljeno vjerskoj grupi, bez da je nju itko išta pitao.

„Moje dijete je izašlo iz jedne vrtićke skupine prije koju godinu. Nisam ga upisala u nju, ono je išlo u mješovitu grupu, a onda nam je vjerska grupa kasnije jednostavno dodijeljena bez da nas je itko išta pitao. To smo shvatili na roditeljskom sastanku, a nitko nam prije toga nije dao anketu, neki obrazac, pitao nas nešto ni ništa slično,“ izjavila je.

Prema njenim riječima, ni u vjerskoj grupi nisu bila djeca isključivo katoličke vjeroispovijesti nego i djeca drugih religija.

„Iako sam katolkinja, to mi je jako zasmetalo. Dosta roditelja se uopće nije pojavljivalo na roditeljskom sastanku jer nemaju što razglabati o molitvama. Tu je bila jedna obitelj muslimanske vjeroispovijesti čije je dijete naučilo moliti Oče naš,“ izjavila je te dodala kako se zapitala što bi se dogodilo kad bi netko dijete katoličke vjeroispovijesti u vrtiću, primjerice, učio da klanja.

„Smatram kako to bi onda trebali biti vjerski vrtići koji bi imali svoje prostorije u koje bi roditelji upisivali djecu. Tome u gradskim vrtićima jednostavno nije mjesto. Drugoj djeci nikakva alternativa nije ponuđena. Meni je to grozno, mada sam katolkinja i idem u crkvu, a tome se ne može stati na kraj. Nije mi zbog mene, ali bilo je tu dosta druge djece koja nisu katolici. Roditelji nisu tome pridavali osobitu pozornost, ali po meni to nije u redu. Nije u redu da dijete čiji su i majka i otac muslimani uči molitve, krsti se i slično,“ upozorila je Dubrovkinja.

Dubrovački dnevnik pokušao je stupiti u kontakt s ravnateljicom Dječjih vrtića Dubrovnik Bojom Milan Mustać, no ona je nedostupna.

Popularni Članci