KOMEMORACIJA ZA MARGIT CETINIĆ Ostavila je ogroman opus u pedagoškom radu, a mladi su je obožavali (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Komemoracija za preminulu profesoricu Margit Cetinić održala se danas u dvorani sv. Ivana Pavla II gdje su brojni prijatelji i kolege izrazili sućut obitelji, a katedralni župnik don Stanko Lasić, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić, dubrovački biskup Mate Uzinić i gradonačelnik Mato Franković održali su prigodne govore.

Akademska glazbenica, omiljena profesorica, dugogodišnja voditeljica Katedralnog zbora i osnivačica Katedralnih madrigalista nedavno je preminula izgubivši borbu s teškom bolešću.

Katedralni župnik don Stanko Lasić prisjetio se osnovnih informacija iz životopisa pokojne Margit Cetinić. Prema njegovim riječima, Cetinić je bila "vrsna žena, dobra supruga i majka, stručna glazbenica u školi, plodna skladateljica, dugogodišnja orguljašica i voditeljica Katedralnog pjevačkog zbora".

- Bila je vrlo aktivna suradnica u društvenom i kulturnom životu Grada i Županije, praktična vjernica. Rođena je '47. u Budimpešti, a već '48. godine doselila se s obitelji u Dubrovnik gdje je završila osnovnu i srednji školu, a Muzičku akademiju je završila 1970. godine u Zagrebu nakon čega je dobila posao nastavnice u Glazbenoj školi u Dubrovniku gdje je ostala sve do umirovljenja kao predavačica svih teorijskih predmeta i korepetitor pjevačima. U Katedralnom zboru počela je pjevati s osam godina s majkom, a kasniji njezin rad u Zboru mogli smo pratiti kroz svjedočenja na misnim slavljima što je prekoračilo crkveni prag jer su sudjelovali na brojim manifestacijama u gradu i vani - kazao je don Stanko Lasić.

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić kazao je kako je pokojna Margić Cetinić bila "velika žena i djelatnica škole".

- Uvijek je radila vrhunski posao i bila vrhunski korepetitor te udarila temelje i mnogu djecu obrazovala i otpratila na natjecanja. Njezin opus u pedagoškom radu je ogroman, a imala je plemenitost koju su mladi obožavali. Dogodine škola obilježava 90 godina rada, a sigurno je 70 godina Margitinog. Ostavila je trag u školi, esenciju plemenite pedagogije za koju obećajem da će i dalje biti održana - rekao je ravnatelj Slobodan Begić.

Biskup Mate Uzinić prisjetio se kako ga je pokojna Cetinić pohvalila da je u sedam godina napredovao s pjevanjem.

- Čini mi se kako je pokojna Margit bila osoba koja je u vlastitom životu znala otkriti različite glasove životnog poslanja i uskladiti ih u jednu prekrasnu kompoziciju koju izvodi isto tako prekrasan zbor. Imala je četvero djece i nije joj bilo lako sve uskladiti, ali vjerujem da je znala pronaći pravi način da taj glas izvrsno funkcionira - kazao je biskup Uzinić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Grad Dubrovnik prepoznao nesebičan i predan rad Margit Cetinić dodijelivši joj za 2016. godinu Nagradu Dubrovnika zbog osobnog doprinosa dugogodišnjem uspješnom djelovanju Katedralnog zbora,

- Danas se obvezujemo čuvati sjećanje na mili lik profesorice Cetinić i na njezin rad. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno izražavam iskrenu i duboku sućut zbog gubitka obitelji pokojne profesorice - kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci