Proslava Dana antifašističke borbe: 'Dubrovnik je uvijek bio antifašistički i tako će biti' (FOTO/VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Komemorativni skup, u organizaciji Udruge Antifašista Dubrovnik, održao se u četvrtak na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu. 

Povodom Dan antifašističke borbe i Dana državnosti na Boninovu je održan prigodni program i položeni vijenci. Član predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik Kemal Tursunović održao je govor u kojemu je naznačio kako na Boninovu leži 250 mladića i djevojaka koji su poginuli kao borci protiv fašizma za slobodu Hrvatske, a dodao je kako na Boninovu počivaju i dubrovački branitelji koji su 1991. godine dali živote braneći Grad i samostalnost Hrvatske.

- Sjećamo ih se svi s pijetetom i poštovanje te svjedočimo da antifašizam nije komunistička ideologija nego svenarodno mirenje i pobuna kao i općeljudski otpor protiv mraka. Narod Dubrovnika i okolnih područja u Narodnooslobodilačkoj borbi pretrpio je velike ljudske i materijalne žrtve, od preko 14 tisuća aktivnih sudionika u Narodnooslobodilačkom ratu iz Dubrovnika i Županije, u temelje oslobođenja i pobjede nad fašizmom, svoje živote položilo je 1680 partizanskih boraca - naznačio je Tursunović osvrnuvši se kako pojedinci, grupe pa i političari umjesto da budu ponosni na svoju prošlost guraju taj dio povijesti kao nepoznatu.

- Ovo demokratsko doba nije sklono antifašizmu, ne poštuje i zaboravlja svoju antifašističku prošlost i njene aktere. Nastava u školama je uglavnom bez sadržaja i tema Narodnooslobodilačke borbe, a učenicima i narodu se ispire mozak i lansiraju laži plašeći ih Titovim partizanima. Ekstremna desnica je u ofenzivi, a proustaška udruženja nastavljaju Drugi svjetski rat koji su izgubili dok se u kampanji antifašističke borce predstavlja kao partizanske zločince, a stvarne zločince, okupatore i izdajnike, predstavlja se nevinim žrtvama - istaknuo je Kemal Tursunović naglasivši kako u takvom ozračju ljudi opterećeni svakodnevnim problemima kažu 'dosta nam je ustaša i partizana'.

- To nije isto! Nikad nije bilo isto i ne dozvolimo da nas se uvlači u takva razmišljanja i stavove. Neprihvatljivo je izjednačavanje partizanskih boraca s ustašama i četnicima kao i poistovjećivanje Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma s komunističkim režimima. Krizna vremena su plodno tlo za bujanje svakog zla pa i fašizma kao najgoreg i zato s puno pažnje valja nam se usmjeriti na životne probleme, sadašnjosti i budućnosti. Živimo i dalje u toleranciji i poštovanju drugih i drugačijih jer je antifašizam je temelj budućnosti suvremene Europe kojega se ona nikad neće odreći. Budimo na to ponosni jer smo mi sljedbenici ljudskih i civilizacijskih dosega što je temelj antifašizma uopće. On nije priča za prošlost, on je priča za budućnost svih nas i to pobjedničku - naglasio je član predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik Kemal Tursunović.

Predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik Boško Skaramuca istaknuo je kako se u zadnje vrijeme osjeća "pritisak na antifašizam".

- Mislim da to vodi klerikalizmu. Mi smo najbrojnija udruga u Dalmaciji i imamo 375 članova pa neka nam netko kaže da Dubrovnik nije antifašistički. Dubrovnik je uvijek bio antifašistički i tako će biti - naglasio je Boško Skaramuca.

Član predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, ali i predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač čestitao je Dan antifašističke borbe i Dan državnosti.

- Hrvatska se u Drugom svjetskom ratu pobunila protiv najvećeg zla na svijetu i stali smo na stranu pobjede i proeuropskog svijeta što je civilizacijski doseg kojega danas trebamo baštiniti i ne smijemo se toga sramiti. Moramo cijeniti vlastitu povijest i okrenuti se budućnosti - zaključio je Jadran Barač.

Popularni Članci