Koncesionar plaže u Uvali Lapad objašnjava za DD: „Evo zbog čega smo posjekli stabla i što planiramo umjesto njih“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Prema riječima investitora, kada projekt uređenja plaže bude gotov bit će više stabala, nego ih je bilo prije sječe. Bit će uklonjena 74 stabla, a posadit će se novih 80 stabala

Poslije sječe stabala na plaži Uvale Lapad, dubrovačka javnost digla se na noge, a nakon što je investitor projekta i koncesionar plaže tvrtka Dubrovački zalasci sunca poslala priopćenje kako ima odobrenje nadležnih institucija za uklanjanje 74 stabla, Dubrovčane i eko-aktiviste nije umirila spoznaja da se radi po slovu zakona.

Od investitora smo potražili dodatno objašnjenje zbog čega se uklanja toliki broj stabala.

-Prvenstveno zbog njihova lošeg stanja. Dvoznamenkasti broj palmi je obolio od palmine pipe, a i brojna druga stabla nisu u najboljem stanju i prijetnja su okolini, posebno za vrijeme puhanja ovakve bure kakva je posljednjih dana – objašnjavaju iz tvrtke Dubrovački zalasci sunca, te dodaju:

-Građani nemaju nikakvog razloga za brigu. Uklonit ćemo 74 stabla, ali ćemo, kako stoji u projektu, posaditi novih 80 stabala, znači naposljetku će biti više drveća nego što je bilo. Posadit ćemo palme otporne na palminu pipu, te masline, a bit će tu i pokoja naranča, te rogač  - najavljuje investitor.

Poručuju građanima da se malo strpe, jer će „na kraju vidjeti da projekt nije betonizacija obale, nego se upravo zelenilu daje posebna pozornost“.

-Na plaži u Uvali Lapad ostavit ćemo šest metara do mora bez ijedne ležaljke. Toga se rijetko tko po drugim plažama pridržava, a mi smatramo da je važno da plaža nije preopterećena ležaljkama. Sigurni smo da će sljedeće godine u proljeće građani biti zadovoljni projektom, iako im se sad tako ne čini. No, sjetimo se dječjeg parka u Uvali Lapad, koji je bio čitav zarastao, a kada se krenulo u njegovo sređivanje, ljudi su se bunili, da bi danas svi bili zadovoljni – podsjećaju iz Dubrovačkih zalazaka sunca.

Na kraju dodaju kako će projekt, kada se završi u travnju ili svibnju sljedeće godine, biti na ponos Dubrovčanima i njihovim posjetiteljima.

-Plaža će biti sjajno uređena, i neće biti zatvorenog tipa, što znači da su građani Dubrovnika itekako dobrodošli da se koriste svim sadržajima – zaključuje investitor i ističe da će se i u budućnosti moći uživati u odbojci na pijesku.

Popularni Članci