KRENULA VELIKA VATROGASNA VJEŽBA 'Dovoljno se samo sjetiti se drame i požara iz '98. godine' (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Službeni početak stožerne vatrogasne vježbe na temu velikih šumskih požara SVAROG 2017 upriličen je večeras u Grand Hotelu Park. 

Scenarij vježbe je veliki šumski požar uzrokovan potresom na području Istarske županije. Zbog nedostatnosti domaćih snaga šalje se poziv za međunarodnom pomoći. Na vježbi sudjeluju kopneni i zračni vatrogasni moduli za gašenje šumskih požara iz Austrije, Francuske, Crne Gore i Makedonije.

„Riječ je o stožernoj vježbi koja se povodi kao zadnja faza EU projekta SVAROG 2017. za koji smo se kandidirali s partnerima iz Francuske, Makedonije, Crne Gore, a sudionici te vježbe su i Austrijanci. U sklopu vježbe provjeravat će se procedura primanja međunarodne pomoći, koordinacija,procedura koje su propisane mehanizmom civilne zaštite EU,“ kazao je Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika u DUZS.

U događaju sudjeluju 83 osobe koje će znanja i vještine stečena tijekom vježbe moći koristiti u svom daljnjem radu.

„Postoji 21 promatrač iz 21 zemlje EU, Bliskog istoka i Afrike, a samih sudionika u vježbi je 20-ak. Svaka od već spomenutih država daje dva modula, zračni i zemaljski. Kroz tu vježbu će se uvježbavati procedure, razmjenjivati informacije putem telefona, e-maila, održavati sastanci na način na koji je to propisala EU. Te procedure se sada moraju uvježbati, način prijenosa informacija, kako bi to bilo što brže i bolje,“ rekao je Vinković.

Također, uvedene su određene novine po pitanju tehnologije kojih dosad nije bilo.

„Riječ je o prijenosu informacija putem programa koji nosi naziv Next-Generation Incident Command System koji Hrvatska uvodi gdje će sve informacije o požaru moći vidjeti svi zapovjednici i oni koji imaju dozvolu gledati detalje vezane uz događaj,“ rekao je.

Vinković je istaknuo kako se potreba za ovakvom vježbom najbolje vidjela tijekom požara koji su prije 10-ak godina harali krajnjim jugom Hrvatske.

„Dovoljno se sjetiti 1998. godine kad su veliki požari harali Dubrovačko-neretvanskom županijom. Tad smo prvi put smo primili među pomoć od Talijana, Francuza, Nijemaca, Rusa sa zrakoplovima. Tad smo vidjeli kako nam jedna takva koordinacija treba. Kad usporedimo to vrijeme s današnjim, vidimo koliko smo napredovali i koliko smo spremniji zaprimiti takvu pomoć. Kad više županija dolazi na jedan požar, to isto treba znati iskoordinirati. To je slično kao kada dolazi međunarodna pomoć i to ćemo ovdje uvježbavati,“ izjavio je.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović kazao je kako vježba ima ogroman značaj za krajnji jug Hrvatske.

„Zbog požara koji su se ovo ljeto dogodili, shvatili smo kako zapovijedanje nije loše, ali kako zapovijedanje treba unaprjeđivati koordinacijom. Ovo je sada jedna veća razina te koordinacija, na nivou država i na nivou same Hrvatske. U budućnosti bi to trebalo spustiti na niže razine kako bismo imali škole za zapovjednike i voditelje intervencija koje bi, ne samo unutar svog školovanja, nego i svog daljnjeg napretka usvajali neke nove tehnologije i načine kako bi se unaprijedilo samo gašenje požara,“ rekao je.

Cilj stožerne vatrogasne vježbe „SVAROG 2017“ je testirati operativne koncepte, interoperabilnost između zemalja i zajedničko odlučivanje, obučiti postupke i alate Mehanizma civilne zaštite Europske unije, koordinirati timove i opremu te posebice, testirati implementaciju odgovarajućih službi Europske komisije, kao što je Centar za koordinaciju hitnih intervencija (ERCC), sve u realnom vremenu i stvarnom okruženju.

Popularni Članci