FUTURE EPICS Ljetne igre kao prva dubrovačka javna ustanova u kulturi sufinancirana EU sredstvima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Future Epics dvogodišnji je kulturno-umjetnički projekt Dubrovačkih ljetnih igara, fondacije Heartefact iz Beograda, Kulturno-društvenog centra Tasca iz Barcelone i Centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske. Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima iz EU fondova, a bavit će se novim pristupima kulturnoj baštini kroz dekonstrukciju postojećih narativa određenih povijesnih razdoblja te reinterpretaciju kroz suvremenu izvedbenu umjetnost. 

Karla Labaš iz Dubrovačkih ljetnih igara pojasnila je kako će se projekt baviti zaboravljenim narativima, istraživati kako kulturna baština može biti inspiracija za nove produkcije, a sve to kreirat će mladi umjetnici za mlade koji su ciljana publika.

- Brojne su aktivnosti koje ćemo provoditi kroz ove dvije godine, a to uključuje kreativne labove za umjetnike, simpozije, istraživanja, vođenje interaktivne internetske platforme. Želimo one mlade skupine koje ne vole biti pasivni gledatelji u kazalištu, koji su naviknuti na digitalno doba, preko interaktivne platforme uključiti u kreiranje sadržaja i interakciju - kazala je Karla Labaš dodavši kako će iz tog rada proizaći tri umjetničke produkcije. Riječ je o vlastitoj kazališnoj produkciji Dubrovačkih ljetnih igara te produkcijama Heartefacta i Centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske koje će biti premijerno izvedene na 71. Igrama. 2020. godine. 

Labaš je istaknula kako je projekt odgovorio na transnacionalnu mobilnost, razvoj publike, ali i ljudskih kapaciteta, dok je za kulturnu baštinu naznačila kako će inspiritati suvremeno umjetničko stvaralaštvo i potaknuti inovaciju. Dubrovačke ljetne igre provest će istraživanje s fokusom na Renesansu i Barok u Dubrovniku i tako će tražiti zaboravljene narative što će rezultirati predstavom, dok će se, između ostalog, održati i simpozij o ambijentalnosti kroz povijest i suvremena iskustva.

Glavni ciljevi projekta su istraživanje, eksperimentiranje kako kulturna baština može biti inspirativna za nove izvedbe, razvoj internetske platforme interaktivnog tipa, dok je cijeli projekt premrežen s transnacionalnom razmjenom znanja, iskustava i ideja. 

Projekt je 60 posto sufinanciran od strane Europske unije u iznosu od 200 tisuća eura što se ostvaruje kroz program Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura, Europski projekti suradnje – potpora za projekte Europske godine kulturne baštine 2018. 

Inače, Dubrovačke ljetne igre ovo čini prvom javnom ustanovom u kulturi Grada Dubrovnika kojoj je odobreno sufinanciranje iz navedenog potprograma Kreativne Europe.

A.Č.

Popularni Članci