OBNOVA LAZARETA 'Molimo građane za strpljenje jer ćemo raditi ljeti, ne smije se dogoditi slučaj kao s prethodnim lađama'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Danas je potpisan ugovora za izvođenje radova na obnovi 8,9 i 10 lađe kompleksa Lazareti između Zavoda za obnovu Dubrovnika i zajednice ponuditelja dubrovačkih tvrtki Alfa plan građenje d.o.o., Građevinar Quelin d.d. i Con-Teh d.o.o. 

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković kronološki se osvrnula kako je tekao nastanka projekta koji se počeo razvijati 2015., a prijavljen je 2016. nakon čega je krenuo proces evaluacije, a 2017. godine je Grad Dubrovnik potpisao ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje te s Ministarstvom za regionalni razvoj.

- Projekt možda nije sanacijski zahtjevan, ali je zahtjevan logistički jer se nalazi na području koje je prometno zakrčeno te iz tog razloga molimo sve za strpljenje posebno u kontekstu kratkoće roka jer je predviđen završetak krajem ove godine. Bit će potrebno raditi punom parom tijekom cijelog ljetnog perioda - kazala je ravnateljica Carević Peković dodavši kako su u Zavodu zadovoljni jer nije bilo žalbi. Dodala je da je proces javne nabave prošao kako treba te da se može brzo početi s radovima.

Gradonačelnik Franković zahvalio je Zavodu, kako je naglasio, na izvrsno obavljenom poslu.

- Proveden je doista dobar postupak javne nabave i nitko se nije imao na što žaliti. Posebno sam zadovoljan jer su dubrovačke tvrtke kao zajednica ponuditelja dobili ovaj posao. U ovom slučaju imamo jedinstven primjer obnove u kontekstu da se po prvi put baština obnavlja novcima iz Europske unije, a posebno je važno da se obnavljaju "dubrovačkom pamet" jer to odavno nije bilo. Molimo ljude za razumijevanje jer imamo rokove koje moramo ispoštovati jer nam se ne smije dogovoriti slučaj kao s prethodnim lađama - kazao je gradonačelnik Franković dodavši kako je važna kvaliteta radova.

- Vjerujem da će se sve završiti u najboljem redu i da ćemo pokazati po prvi put primjer kako se naša baština može obnavljati europskim sredstvima i siguran sam kako će u nadolazećem razdoblju uslijediti niz značajnih projekata koje ćemo obnavljati na sličan način - poručio je gradonačelnik. 

U ime izvođača ugovor je potpisao predstavnik tvrke Alfaplan Mato Butijer koji je izrazio mišljenje kako je zadjednica ponuditelja dubrovačkih tvrtki dala dobru ponudu.

- Sada je na nama da pokažemo kako ćemo to u roku kvalitetno napraviti na što smo spremni - kazao je Butijer.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a zajedno s nositeljem ovaj projekt provodi još deset partnera, a to su: Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, TZ Dubrovnik, FA Linđo, Udruga Deša, Socijalno poduzeće Deša Pro, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DART, Galerija Artur Sebastian Design.

Ciljevi projekta su: valorizacija novoobnovljene kulturne baštine (kvalitetna suradnja između javnog, privatnog i civilnog sektora), unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom ( edukacija javnog sektora u pogledu upravljanja), doprinos održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, proširenje kulturno turističkih sadržaja vezanih za kulturnu baštinu Grada, produljenje turističke sezone, generiranje novih programa i sadržaja za lokalno stanovništvo.

Projekt je podijeljen na nekoliko projektnih elemenata obnova tri neobnovljene lađe i opremanje ostalih lađa, edukacije, novi programi, novi proizvodi, promocija i vidljivost, upravljanje projektom, koordinacija aktivnosti i horizontalne mjere.

Popularni Članci