Mara Doljak održala 'Malu školu aromaterapije: 10 koraka do zdravlja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DKD
Povodom Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti  Dubrovačke knjižnice su 22. svibnja, organizirale malu radionicu aromaterapije koju je osmislila Mara Doljak, mag.pharm., ravnateljica Ustanove Aromara Centar i vlasnica tvrtke Aromara.

Aromaterapija je komplementarna metoda održavanja i poboljšanja zdravlja, koja koristi eterična i bazna ulja kako bi unaprijedila zdravlje, stanje tijela i duha. Koriste se eterična ulja i drugi prirodni sastojci najbolje kvalitete, koji se unose u organizam ili nanose na kožu.

Doljak je objasnila kako ju je život odveo u aromaterapiju koja je 90-ih počela uzimati maha.

- Aromaterapija se oslanja na kemiju, farmakologiju, analitičku kemiju, tehnologiju, medicinu, fiziologiju. Sretni smo da je kroz skoro 30 godina dobila toliko podrške znanosti. Kad smo počeli raditi gledali su nas čudno, bilo je jako malo literature, prva knjiga je izašla 1994. Pioniri smo u ovom poslu. Ustanova Aromara je 2000. godine napravila Akademiju i u 11 godina obrazivala 3 500 ljudi u Hrvatskoj, a imali smo čak 80 vanjskih suradnika i vrhunskih stručnjaka – istaknula je Doljak.

Najčešće je pitanje kada djetetu dati eterično ulje, a Doljak na to uvijek odgovori protupitanjem ''u kojoj dobi je majka spremna prošetati dijete u kolicima kroz plantažu lavande?''

- Možemo čim se rodi. Dijete udiše visoke koncentracije eteričnog ulja lavande, ono što mi osjećamo kao miris je eterično ulje u zraku. Tako im samo možemo pomoći da budu zdravi – rekla je.

Danas su polaznici mogli saznati kako  u 10 koraka postići zdravlje, kako koristiti eterična ulja za sprječavanje infekcija i zaraza i na prirodan način ojačati imunitet i smanjiti bolove u tijelu, koja eterična ulja su najučinkovitija protiv bakterija, virusa i gljivica. U ovoj radionici koristili su se gotovi i namjenski proizvodi, dok će u sljedećoj polaznici sami izrađivati recepture ulja.

Popularni Članci