MEĐU NJIMA I JEDAN DUBROVČANIN ‘Hrvatske pomorce drže kao taoce, a sve to je ustvari povezano’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: društvene mreže
Neutemeljeno optužene Ivana Furčića (u zatvoru u Libiji) te Nikolu Tolja i Ernesta Pekara (u španjolskom zatvoru) povezuje isti brodar, ranije povezivan s brojnim kriminalnim radnjama, poput trgovine ljudima, otkrio je hrvatski koordinator ITF-a Romano Perić

Slučajevi hrvatskih pomoraca Ivana Furčića, koji je već dvije godine u zatvoru u Libiji pod optužbom za krijumčarenje nafte, te Dubrovčanina Nikole Tolje i Ernesta Pekara, zatvorenih u španjolskom Cadizu uhićenih pod otpužbom za šverc cigareta, međusobno su povezani, a povezuje ih isti brodar, ranije povezivan s brojnim kriminalnim radnjama poput trgovine ljudima, otkrio je hrvatski Koordinator inspektora ITF-a (Međunarodne federacije transportnih radnika) Romano Perić, ujedno i voditelj Ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku.

Glavni tajnik Sindikata Neven Melvan u telefonskom razgovoru nije želio navesti točne podatke o brodaru, budući da se cijeli slučaj još istražuje.

– Podaci o vlasnicima i naziv mijenjali su se doslovno iz mjeseca u mjesec, što samo po sebi pokazuje o kakvoj je kompaniji riječ. Kada istražimo sve do kraja, podatke ćemo objaviti, ali i dostaviti nadležnim tijelima, kao i odvjetnicima zatočenih pomoraca – rekao je Melvan.

Uhićenja Tolje i Pekara u Španjolskoj, te Furčića u Libiji, odigrala su se pod, u najmanju ruku, čudnim okolnostima. Tolja, inače iz Dubrovnika, i Pekar iz Rijeke plovili su na tegljaču »Eisvogel« talijanske kompanije Lucatelli koji je teglio brod »Falkvaag«, na kojemu nije bilo posade, a trebao je otići u rezalište. Španjolske vlasti na »Flakvaagu« su pronašle cigarete u vrijednosti od čak dvanaest milijuna eura, te za to optužile i uhitile cijelu posadu tegljača, zajedno s Toljom i Pekarom, u lipnju prošle godine, otkad čekaju početak suđenja.

oš je gora situacija u kojoj se nalazi Ivan Furčić. On je plovio kao prvi časnik na brodu »Sovereign M«, koji je ipred obale Libije prije dvije godine zaustavila jedna od tamošnjih policija. Furčića i ostalih pet članova posade uhitili su pod optužbom za krijumčarenje nafte, a zbog političke situacije u toj zemlji još im nije počelo suđenje, a ne zna se ni kada će početi, niti u kakvim uvjetima su zatočeni pomorci, iako je dobra vijest da je njihov tamošnji odvjetnik uspio ishodovati da ih se prebaci u Tripoli, gdje su koliko-toliko sigurniji.

Perić je, kaže, do saznanja da je isti brodar bio upleten u oba slučaja došao na Mediteranskoj konferenciji ITF-a, u razgovoru s kolegama inspektorima iz drugih zemalja, koji isto tako sudjeluju u istragama vezanim za kriminalizaciju pomoraca, piše Novi list.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci