MISLITE DA JE AFITAVANJE NOVIJEG VIJEKA? Govorilo se o tome i 1930.-ih prošlog stoljeća, no nešto posebno upada u oči

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
I u prvoj polovini dvadesetog stoljeća Dubrovčani su afitavali.

Tako HRT-ov Gradoplov Sebastijana Vukosavića donosi zanimljivu crticu o iznajmljivanju soba.

"Da je iznajmljivanje soba domaćim i stranim gostima bilo zanimljivo državnim i turističkim vlastima i između dva Svjetska rata, govori i članak iz tadašnje novine «Dubrava», koja je na današnji dan 18.siječnja 1936. godine, objavila: "Pitanje kućne radinosti iznajmlji­vanja soba strancima, napokon je normirano pravilnikom, prema kojem svaki vlasnik ili zakupac kuće može iznajmljivati sobe posjetiteljima-gostima u okviru kućne radinosti, a da time ne obavlja ugostiteljski obrt.

Dužan je samo to prijaviti nadležnoj općinskoj vlasti najdalje do konca veljače, a općina  je dužna sobe komisijski pregledati najdalje do kon­ca ožujka i izdati odluku do 15 travnja. Unajmljivač smije davati gostima samo do­ručak, ne  smije  nuditi sobe na jav­nim mjestima, parobrodarskim stani­cama itd., ne smije iznajmiti sobu ispod minimalne po općini odobrene cijene, a ta pak cijena ne smije biti ni­ža od cijene soba u ugostiteljskim radnjama." -  piše u Gradoplovu

"U knjizi Povijest dubrovačkog turizma, Lukša Lucijanović je zapisao: "Podvucimo dio teksta iz gornjeg članka: «ne  smije  nuditi sobe na jav­nim mjestima, parobrodarskim stani­cama itd….» , nešto što i u današnje vrijeme možemo vidjeti, kod uglavnom iznajmljivača soba i apartmana, koji posluju na crno. " - također piše u Gradoplovu.

Doslovno znači to kako se prije toliko dugo godina nije moglo ono što se sad može,  što posebno upada u oči.

Popularni Članci