AKCIJA U TROCADERU I REVELINU Mladi Dubrovčani piju dvostruko više nego Zagrepčani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Udruga Sigurnost u prometu
U organizaciji udruge Sigurnost u prometu, u sklopu akcije Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD) u noći sa subote na nedjelju po sedmi put se u RH te drugi put u Dubrovniku održala već tradicionalna međunarodna akcija Europska noć bez nesreća.   

Akcija se i ove godine provela i u Hrvatskoj, a u Dubrovniku, u noćnim klubovima Revelin i caffe bar Trocadero. Cilj akcije je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola.

U Dubrovniku je testirano ukupno 66 vozača, 19 nije konzumiralo alkohol (devet žena i deset muškaraca), 16 je bilo ispod < 0,5 (devet žena i sedam muškaraca), a čak 31 je bilo iznad > 0,5 (devet žena i 22 muškarca), što je dvostruko više nego u Zagrebu gdje je 11 vozača imalo iznad >= 0,5 (dvije žene i devet muškaraca), zatim 25 ispod < 0,5 (devet žena i 16 muškaraca), a 17 vozača nije konzumiralo alkohol (devet žena i osam muškaraca).

Važnost ove akcije je i sprječavanje „pritiska vršnjaka“ gdje je prirodno da se mladi ljudi stalno natječu i preispituju pa su se u akciju uključile i osobe iz javnog života od kojih bi ove godine istakli najboljeg hrvatskog vaterpolistu Sandra Sukna koji se pridružio anketarima u Dubrovniku. Osobe iz javnog života, ali i svi ostali bi svojim primjerom trebali pokazati kako je „frajerica“ ili „frajer“ osoba koja može bolje plivati, trčati ili baviti se sportom, a ne voziti brzo pod utjecajem alkohola, što je najgore, često „nabrijane“ ili snažne automobile od roditelja. Ovo je često recept za prometne nesreće sa najtežim posljedicama.

Nažalost, niti ove godine nisu izostale loše vijesti s terena i stradavanja mladih vozača i putnika prilikom noćnih izlazaka. Gledajući rezultate istraživanja od 2012. godine do danas situacija se polako popravlja, barem što se tiče alkoholiziranosti mladih vozača i spremnost da prilikom izlaska barem jedan u društvu bude odgovoran vozač, što ukazuje na potrebu nastavka ove, ali i potrebu za novim akcijama i edukativno-preventivnim akcijama s ovom rizičnom skupinom vozača.

Cilj ove akcije, kako navode iz Udruge Sigurnost u prometu, je sresti se sa mladima u „njihovom okruženju”, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja represivnih ili tzv. „Otac- Majka” tonova.  To je glavna poruka ove akcije, koja je u potpuno opuštenoj atmosferi obavljena besprijekorno. Najbolji pokazatelj za to jest šaljivi pristup i zanimanje mladih za rezultate „puhanja“, ali ubrzo je smijeh zamjenula zabrinutost kod mladih vozača koji su „napuhali“ iznad sigurne granice uz relativno malu količinu konzumiranog pića.

Koncept ove akcije je uistinu jednostavan, slobodan, i na dobrovoljnoj bazi. Akcija se provodila na način da su u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (između 18 i 26 godina starosti) na ulazu zaustavljali grupu posjetitelja i nudili dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti.

Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude „odgovorni“ vozač („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju kada se  ustanovilo kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelili smo mu mali poklon. U slučaju da je odabrani vozač ipak bio pod utjecanjem alkohola sugerirali smo mu da ne sjeda za upravljač. Prošle godine je fokus bio na dragovoljnosti akcije i samoinicijativi mladih vozača, kako bi dobili na kvaliteti akcije i izbjegli „natjecanje“ u „napuhavanju“ alkometra od strane mladih vozača, pa nas je iskreno iznenadila masovnost sudionika i veliki odaziv bez ikakve dodatne animacije ili nagovaranja na sudjelovanje. Osim neposrednog kontakta, fokus istraživanja će biti i tzv. „peer pressure“ odnosno pritisak vršnjaka na mladog vozača, gdje ćemo nastojati doprijeti do cijelog društva koje zajednički ide u noćni život, kako bi rasteretili pritisak na mladog vozača. Brzina i neiskustvo ne idu zajedno, a ostatak društva ne bi trebali poticati vozača na prebrzu vožnju, najčešće van mogućnosti i iskustva, odnosno trebali bi ga spriječiti da vozi pod utjecajem.

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja za povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, koja je 1995. pokrenuta u Belgiji, a od 2003. godine je bila i pod pokroviteljstvom Europske komisije.

Popularni Članci