NA KANTAFIGU ĆE SE GRADITI OGROMAN ZID Stanovnici pokrenuli peticiju, Pezo: Radimo što su naložili inspektori za sigurnost

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Stanovnici Kantafiga krenuli su u prikupljanje potpisa za peticiju protiv izgradnje dugačkog ogradnog zida koji bi, kako su kazali za Dubrovački dnevnik, trebao biti visok oko tri, četiri metra te se protezati od autobusnog kolodvora na Kantafigu (od mjesta gdje autobusi skreću za kolodvor) do postaje pomorske policije. Radovi bi, kažu, trebali krenuti početkom studenog. 

"Vlasnik sam kuće koja se nalazi uz postojeću ogradu. Bili smo na sastancima s Lučkom upravom Dubrovnik te su nas obavijestili kako će se raditi taj famozni zid. Prema onome što su nam rekli, taj zid bi negdje bio i do tri i pol, četiri metra, što betona, što ograde. Cijeli život živim na Kantafigu i znam kako smo najružniji dio Dubrovnika, a ako ćemo još dobiti jedan takav zid, izgledat ćemo kao da smo ograđeni, kao da smo Alkatraz i to će biti katastrofa," kaao je jedan stanovnik Kantafiga (podaci poznati redakciji). Kako kaže, razumije potrebu da područje Luke bude ograđeno, ali smatra kako je trebalo iznaći oku prihvatljivije rješenje od velikog zida. 

Direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo kazao je kako to nije njihov prijedlog niti su oni isto naložili, nego je to nalog od strane tijela restornog Ministarstva, Europske komisije, Obalne straže SAD-a, EMSE, a koji se tiču ispunjanja sigurnosnih odredbi.

"Mi moramo napraviti ono što moramo napraviti, obveza nam je postupiti sukladno naputcima koje smo dobili. Oni su procijenili kako postojeća ograda nije dovoljne visine, sukladno sigurnosnim uvjetima," prokomentirao je. 

Naime, u lipnju 2018. godine tim inspektora mjerodavnih tijela Europske komisije, EMSE, Obalne straže SAD-a i restornog Ministarstva zaduženih za sigurnosnu zaštitu luka, posjetio je Luku Gruž te su izvršili inspekcijski pregled. Svrha je verifikacija primjene zahtjeva uredbi i direktiva nadležnih tijela koji se tiču sigurnosne zaštite brodova i luke. Jedna od primjedbi se odnosi, prema mišljenju inspekcijskog tima, i na neadekvatnost postojeće zaštitne ograde zbog stambenih objekata koji se na nju naslanjaju i nadvisuju je, dotrajalosti i prometnicu koja na svojim dijelima također nadvisuje ogradu. 

Po zaprimanju primjedbi, Lučka uprava je pristupila izradi Elaborata rekonstrukcije ogradnog zida i provela postupak javne nabave gdje je kao izvođač radova izabrana tvrtka Gradnja plus d.o.o. Radovi bi trebali biti dovršeni u siječnju 2020. godine. 

Popularni Članci