NA NJUŠKALU SE PRODAJE DVORAC Evo za koliko možete kupiti ovog šipanskog 'ljepotana'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Na zanimljiv oglas naišli smo na Njuškalu. Naime, na ovoj stranici prodaje se jedan šipanski renesansni dvorac.

Radi se o dvorcu, odnosno renesansnom ljetnikovcu Vice Stjepovića-Skočibuhe, površine 800 metara kvadratnih, dok cijelo zemljište ima 3000 m2. Ljetnikovac je to koji je u privatnom vlasništvu, a čija cijena se na Njuškalu procjenjuje na 18,58 milijuna kuna. Oglas možete vidjeti OVDJE.

Dvorac je to koji je tijekom 2000.-ih godina bio muzej, a danas je zaštićeni spomenik kulture. Jedini je i potpuno sačuvani ladanjski objekt te vrste u Hrvatskoj.

"Veći je objekt jednokatnica namijenjena stanovanju obitelji. Građena je od obrađenog kamena. Manja je kuća sagrađena za obiteljskog redovnika (glavna i pomoćna zgrada). Kapelica uz južni dio obiteljske zgrade bila je posvećena svetom Tomi." - napisali su iz agrencije AdriaINgroup koja vodi ovu prodaju na Njuškalu.

Grgo Jelavic/PIXSELL

"Kompleks koji je u potpunosti završen krajem 16. stoljeća obuhvaćao je obiteljsku kuću, dvije kule na tri kata (za obranu od gusara), prednji i stražnji vrt sa šetnicom pravokutnog oblika, crkvicu sv. Tome, lože (glorijet), mlinicu, cisterne u kući i u kuli, spremišta, paviljon na teraci, most i utvrđeni ulaz.

U ljetnikovcu se nalazi renesansni pravokutni kamin s očuvanom štuko-dekoracijom nape (što je izuzetak na dubrovačkom području!), elegantni renesansni kameni umivaonik reljefno oblikovanih rubova i raritetan primjer jedinog sačuvanog drvenog balkona (balatur nad stubištem ograde lože) na području Mediterana iz 16. stoljeća." - piše u oglasu.

V.S.

Popularni Članci