NA STRADUN SAMO ELEKTROVUČNA VOZILA I KARIĆI Odluka o komunalnom redu upućena na javno savjetovanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Grad Dubrovnik pokrenuo je 6. studenog postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke komunalnom redu. 

Savjetovanje ostaje otvoreno do 6. prosinca 2019. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: komunalno@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje - Odluka o komunalnom redu“.

Nacrt odluke o komunalnom redu, a u cilju smanjenja smanjiti broja dostavnih vozila koja ulaze u Grad, predviđa novi režim prometa pješačkim zonama, prema kojem će po Stradunu moći prometovati samo elektrovučna vozila i karići. U razdoblju od 7:30 do 8:00 sati zabranjen je promet svim vozilima (i elektrovučnim) u cijeloj Povijesnoj jezgri radi zaštite sigurnosti djece za vrijeme odlaska u školu. Ona prijevozna sredstva koja imaju valjana odobrenja za prometovanje pješačkim zonama, a koja su izdata prije stupanja na snagu ove Odluke, moći će prometovati pješačkim zonama do isteka vremenskog roka navedenog u odobrenju. 

Novom odlukom opširnije  je regulirano postavljanje opreme i uređaja na vanjske dijelove zgrada, a osobito bankomata. U nacrt Odluke ugrađene su konzervatorske  smjernice kojima je regulirano postavljanje bankomata u Povijesnoj jezgri Grada. Nacrt nove Odluke o komunalnom redu regulira postavljanje baznih stanica i komunikacijskih antena mobilnih operatera na vanjskim dijelovima zgrada. U Povijesnoj jezgri je njihovo postavljanje zabranjeno. 

Sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu omogućeno je komunalnim redarima utvrđivanje identiteta građana prikupljanjem njihovih osobnih podataka. Komunalni redari moći će zatražiti i pregledati isprave stranaka i drugih osoba nazočnih pri nadzoru, što pridonosi jasnije uređenom pravnom položaju komunalnih redara te su propisane sankcije za ometanje komunalnog redara u provedbi nadzora i za onemogućavanje pregleda isprava.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju važiti Odluka o držanju domaćih životinja,  Pravilnik o postavljanju spomenika, spomen ploča, skulptura, sakralnih obilježja i sličnih predmeta i Pravilnik o pretovarnoj zoni jer je ta materija sada u potpunosti regulirana ovom Odlukom.

Novu Odluku o komunalnom redu potrebno je donijeti radi usklađenja Odluke o komunalnom redu sa novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu te što učinkovitijeg provođenja komunalnog reda i mjera za njegovo održavanje.

Sva dokumentacija, nacrt prijedlog odluke i obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju mogu naći OVDJE.

Popularni Članci