NACISTIČKA SVINJARIJA NA ŠIPANU Zastava svetog Vlaha na pola koplja zbog poginulih 'esesovaca'

Autor: Vedran Salvia
Kad pomislimo da ne možemo dublje pasti kad se tiče fašističkih svinjarija, dogodi se slučaj koji nas razuvjeri. Govori o tome i slučaj sa Šipana.

Zastava svetog Vlaha jučer je u Luci Šipanskoj, ispred hotela Šipan, zavijorila na pola koplja. Ne, nije se dogodila neka tragedija pa da je dan žalosti, dogodilo se to da se jučer obilježavao Europski dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Iako totalitarni i autoritarni režimi podrazumijevaju i žrtve fašizma i nacizma, na našem području obično se tada "slave" žrtve koje su pale na strani tog istog fašizma.

Tako se već godinama polažu vijenci i na jedinom nenaseljenom elafitskom otoku Jakljanu. Tako je bilo i jučer kad su vijenci položeni za 214 mornara i vojnika NDH te njemačkih mornara koji su na ovom otoku strijeljani. Naravno da je svaka presuda bez suđenja sramna sama po sebi, ali danas tako ovi nacisti ispadaju nekakvi ratni heroji, a ne punokrvni dionici najvećeg zla dvadesetog stoljeća.

Uglavnom, vijenci su položeni i svijeće zapaljene jučer na Jakljanu, i to od delegacije predvođene Udrugom Hrvatski domobran Dubrovnik, ali i predstavnicima Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko-neretvanske. Nakon što je delegacija obišla Jakljan, svratila je i na Šipan, a Uprava Hotela eto odlučila je ih je dočekati na način i da sveti Vlaho žaluje za palim nacističkim vojnikom.

Priča postaje istinski zanimljiva kroz činjenicu da je vlasnik hotela od prošle godine Nijemac Reinhard Rade, koji je upravo i u Njemačkoj prepoznat kao ultradesničar. Inače, Reinhard Rade rođen je 1964. godine u Innsbrucku. Ovaj međunarodni trgovac oružjem, bivši republikanski funkcioner, član je stranke krajnje desnice Legida čiji je moto "protiv islamizacije Zapada", a pokretači su demonstracija u Leipzigu. Svi ti podaci kao i oni o Radeovoj povezanosti sa štovateljima neonacističkog pokreta objavljeni su na njemačkoj stranici Inventati.org/leipzig koja je dio platforme antifašističkog projekta "Antifa in Leipzig". U opisu njihovog političkog djelovanja stoji kako se žele boriti protiv nacista i rasizma.

Uglavnom, na tu stranicu dospijevaju oni kojima se još nije dogodila civilizacija, koji su tako stavljeni na stup srama. No, ono što ne može u Njemačkoj, Rade valjda ohrabren ovdašnjem političkom, ali i društvenom smjeru tako čini u Dubrovniku. Dok se Reinhard Rade šepiri po Šipanu provodeći nacističke pothvate, u Njemačkoj postoji jedna ovakva platforma koja služi kako svojevrstan osuđujući registar u kojemu su navedena imena i međusobne poveznice kao i djelovanja svih onih koji podržavaju ekstremnu desnicu pa samim time nacizam i rasizam. 

Dubrovački dnevnik stupio je i s nekoliko stanovnika Šipana, a svi su nam rekli kako je to strašno što se jučer dogodilo u njihovom mjestu te kako kroz povijest nitko na takav način nije ponizio Dubrovnik i svetoga Vlaha.

Recimo još i da je spomenik poginulim partizanima sa Šipana, a koji se nalazi u parku na ovom otoku, nedavno uništen. Ne samo da na jučerašnji dan nitko se nije sjetio spomenuti i tih boraca za slobodu, već spomenik i dalje stoji uništen.

U svakom slučaju, tužna i žalosna je ovo priča hrvatskog realiteta koji je zaronio u fašizam uz usputnu stanicu ustaštva, a kojemu je antifašizam tek forme radi ukras u Ustavu.

Popularni Članci