NAJVEĆI RIZIK U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI Zbog epidemije je u regiji preminulo dvoje djece u deset dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Epidemija ospica trese Srbiju, gdje je zbog virusne bolesti u deset dana preminulo dvoje djece, a širi se i na ostatak regije. 

Kako javljaju nacionalni i regijski mediji, jedno dijete je završilo u bolnicu i u Sloveniji, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatraju kako je problem u potcijepljenosti djece zbog koje je epidemija i zavladala. 

"Unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano je prisutan te time i mogućnost nastanka epidemije. Postojao je i prije trenutne epidemije u Srbiji, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano. Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti i postoji mogućnost prijenosa infekcije po povratku u Hrvatsku. Svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica importirane iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije u stanovništvu. Drugim riječima, osnovna mjera za sprečavanje epidemije ospica održavanje je visokih cijepnih obuhvata stanovništva, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana. Pojačane mjere zdravstvenog nadzora na granici, zračnim ili pomorskim lukama nisu efikasne, s obzirom na to da zaražena osoba može biti potpuno zdrava pri ulasku u zemlju, a oboljeti i postati zarazna za osobe u kontaktu tek nakon što se vrati kući. Rizik za epidemijsko širenje prvenstveno ovisi o tome u koju bi se populaciju unio virus ospica, tj. o procijepljenosti populacije u koju bi došao bolesnik," objavljeno je na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Procjenjuje se kako je rizik od epidemije najveći u županijama u kojima je najmanji postotak cijepljene djece, među kojima prednjači Dubrovačko-neretvanska županija. 

"U Hrvatskoj su cijepni obuhvati u opadanju zadnjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima. Najniži su cijepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija. U tim su županijama cijepni obuhvati niži u glavnim gradovima nego u drugim dijelovima županija. Postoji mogućnost uspostave cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cijepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama," tvrde iz HZZJZ. 

Kako bi se spriječila moguća epidemija, savjetuju građanima da nadoknade propuštena cijepljenja.

"Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica," savjetuju. 

Smrtnost od ospica je oko 0,1 posto, tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba, a može biti viša ako je među oboljelima visok udio pothranjenih osoba ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava.

Popularni Članci