NALJUTIO JE POTEZ ODVJETNIKA 'Mi koji necijepljenu djecu čuvamo doma smo očito budale, neka Vrtići za ovo odgovaraju!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Cijepljene djece, ospice i zabrana dovođenja necijepljene djece u vrtić još uvijek su glavna tema rasprava u Dubrovniku. 

Nakon što je odvjetnik Darko Butigan odveo svoje necijepljeno dijete u vrtić, unatoč zabrani, još više su se potakle rasprave o tome imaju li u vrtićima pravo braniti djeci da dolaze.

Dok je ovaj potez odvjetnika Butigana naišao na opće oduševljenje svih onih roditelja koji su tijekom posljednjih tjedana otkad su se pojavile ospice u problemima te ne znaju kome će ostaviti djecu, postoje i oni roditelji koje je takav potez razljutio.

'Nisam ni na jednoj strani, moj stav o cijepljenu je baš negdje između, ali sam zgrožena ovakvim neodgovornim postupkom ovog roditelja i uprave vrtića,' reagirala je za Dubrovački dnevnik jedna majka troje djece. Kako je ispričala, prvo joj je dijete cijepljeno u redovnom terminu, dok je u slučaju drugog djeteta, koje je bilo nešto slabijeg zdravstvenog stanja, cijepljenje odgađala sve dok je dijete navršilo tri i pol godine.

'Bio je to moj osobni odabir, na temelju svih spoznaja o cijepljenju i mogućim nuspojavama, iako mi starije dijete nije imalo neželjene posljedice cjepiva. Za ovo drugo me je bilo strah, jer je bilo dosta slabije. No, u tom sam trenutku bila svjesna da je to moj odabir i da nemam pravo zbog toga ugrožavati drugu djecu. Nije mi bilo lako, ali sam sve te godine angažirala dadilje i mučila se u pokušajima kako organizirati tko će mi kod kuće čuvati dijete', govori ona.

'Cijepljenje je u Republici Hrvatskoj obavezno, ali vrtić nije. Naravno, bilo me je strah, ali sam cijepila dijete u trenutku kad je ono trebalo krenuti u vrtić. Pitam se, nakon ovog poteza dubrovačkog odvjetnika, jesmo li mi koji ne šaljemo necijepljenu djecu u vrtić budale i pozivam ravnateljicu Dječjih vrtića da nam kaže jesu li u ovom trenutku u vrtiću i necijepljena djeca te zašto je to tako. Tko će za ovo odgovarati?' – pita se ova dubrovačka majka.

Kako kaže, svjesna je da u zakonu očito postoji rupa, ali kako je ovdje još važnije pitanje odgovornosti te kako ona smatra da bi i roditelji sami trebali znati da takvo nešto nije u redu, niti odgovorno prema drugima.

DUBROVAČKI ODVJETNIK ODVEO NECIJEPLJENO DIJETE U VRTIĆ 'Ako ga žele izbaciti, neka mi napišu temeljem čega'

Popularni Članci