NE DAJU DUBROVČANIMA DA RADE Zbog apsurdnog ponašanja Ministarstva, brojni građani ne mogu otvoriti svoju agenciju

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački dnevnik prije gotovo godinu dana je upozorio na negativnu praksu kojom se dodatno degradiraju svi oni koji žele postati poduzetnici i pokrenuti svoj posao u turizmu. 

Naime, kako smo tada pisali, iz nadležnosti Sveučilišta u Dubrovniku izuzeto je polaganje tečaja i stjecanje licence za voditelja turističke poslovnice, te je od 1. siječnja 2018. godine organiziranje preuzelo Ministarstvo turizma.

Redakciji se tada obratila Dubrovkinja (podaci poznati redakciji) koja je kazala kako su joj u Ministarstvu rekli kako još uvijek na snagu nije stupio novi Pravilnik. Upravo zbog toga Ministarstvo nije organiziralo tečajeve te su je preusmjerili na privatno učilište u Splitu, što predstavlja veliki trošak jer, uz plaćanje iznosa za polaganje, potrebno je platiti i put do Splita, smještaj i ostale troškove.

Sada se redakciji obratila još jedna Dubrovkinja koja ima isti problem jer se situacija oko polaganja tečaja i stjecanja licence ni danas, nakon više od godine i pol dana, nije promijenila.

„Radim u jednoj turističkoj agenciji u kojoj sebi ne mogu priuštiti godišnji i slobodne dane usred ljeta kako bih putovala u Zagreb ili u Split, posebno ako idem polagati nešto što nije vezano uz posao koji obavljam i tvrtku u kojoj radim. Dakle, to je nešto što je privatno. Iz tog razloga već gotovo dvije godine ja taj ispit nisam položila, mada sam htjela, i to odmah nakon što sam položila za turističkog vodiča jer i privatno radim kao vodič. Sigurna sam kako bih već bila otvorila nešto svoje da sam položila ispit koji je uvijek bio dostupan u Dubrovniku,“ izjavila je za Dubrovački dnevnik.

„Oni su to ukinuli prije dvije godine, a ljude koji su se već bili prijavili i platili novac, preusmjerili su u Zagreb. Konkretno, imam položiti dva ispita što me košta preko dvije tisuće kuna. Kad bih pošla u Split kako bih odslušala predavanja, jer mi nitko neće dati da izađem na ispit ako ih nisam odslušala, moram ići više puta u rujnu ili listopadu. Dakle, to me sigurno neće koštati 2 300 kuna samo, jer trebam platiti smještaj i prijevoz. Ja nemam taj luksuz za Split, a kamoli za Zagreb,“ izjavila je dodavši kako je nevjerojatno kako se u jednom turističkog gradu poput Dubrovnika  ne mogu položiti navedeni ispiti.

„To je jedan takav apsurd da bih se najradije smijala na to, ali se ne mogu smijati jer je tragično. Sigurna sam kako nisam jedina kojoj to stvara problem. Ne mogu to položiti jer nemam tu mogućnost. Zbog svega što sam navela, meni Split nije mogućnost, a Zagreb to tek nije. Mlada sam, radim ovo otkako znam za sebe i sigurna sam kako bih sutra mogla otvoriti nešto svoje i biti uspješna u tome, ali ja to ne mogu,“ izjavila je Dubrovkinja.

Inače, državnim su poglavarima puna usta priča o poticanju poduzetništva, no u praksi to izgleda sasvim drugačije od onoga što se govori. Primjer Dubrovkinje koja je iznijela svoje probleme za Dubrovački dnevnik najbolje pokazuje kako to izgleda kad osoba koja želi raditi odluči otvoriti nešto svoje, ali im isto zbog nemoguće hrvatske birokracije vrlo često predstavlja Sizifov posao. Stoga za nju, kao i za mnoge druge, ovo ljeto predstavlja još jednu izgubljenu sezonu.

PA TI BUDI PODUZETNIK! Dubrovkinja zbog države ne može pokrenuti biznis, nećete vjerovati što su joj uhljebi iz Ministarstva odgovorili

Popularni Članci