LOŠA ISKUSTVA NA RELACIJI DUBROVNIK - ZAGREB Nakon svega ovoga nikada više nećemo putovati autobusima

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Na mjesečnoj, pa i tjednoj bazi, mogu se čuti negativna iskustva građana na letovima Croatia Airlinesa iz Dubrovnika prema Zagrebu i obratno, prilikom kojih možete sasvim neplanirano završiti u Rimu ili su toliko skupi da vam je isplativije i jeftinije putovati do nekog europskog grada izvan Hrvatske poput Istanbula. No, kako situacija nije puno bolja ni s autobusnim prijevozom, uvjerila se ekipa Dubrovačkog dnevnika na svom primjeru.

Naime, zbog cijena zrakoplovnih karata prema Zagrebu, koje su u blagdanskom razdoblju naglo porasle, dvoje djelatnika Dubrovačkog dnevnika se za putovanje do Zagreba odlučilo na autobus prijevoznika Samoborček. Stoga su nekoliko dana prije 20. prosinca, kad su djelatnici krenuli na putovanje, kupljene dvije povratne karte na dubrovačkom autobusnom kolodvoru u ukupnom iznosu od 686 kuna (cijena jedne povratne karte bila je 343 kune).

S obzirom na činjenicu kako se tijekom blagdanskog razdoblja povećava broj putnika na relaciji Dubrovnik-Zagreb, dvoje djelatnika je zatražilo da im se rezerviraju dva mjesta za 23. prosinca s istim prijevoznikom kad su se morali vratiti natrag u Dubrovnik zbog poslovnih obveza. Djelatnica, koja radi na šalteru na dubrovačkom autobusnom kolodvoru, kazala je kako je takvo što nemoguće te kako je mjesta za povrat potrebno rezervirati na zagrebačkom kolodvoru. Kolodvori bi, po nekoj logici, možda trebali biti umreženi tako da u svakom trenutku raspolažu s brojem zauzetih mjesta, no to nije slučaj pa se karte prodaju 'na slijepo'. Dakle, ako se želite vratiti nakon dva ili tri dana, povratnu kartu kupujete 'na rizik' jer vam nitko ne garantira kako ćete imati mjesto u autobusu, pošto ga na dubrovačkom kolodvoru ne možete rezervirati.

Ekipa Dubrovačkog dnevnika je odmah po dolasku na zagrebački autobusni kolodvor, 20. prosinca oko 18.00 sati, na šalterima na kojima su se stvarali ogromni redovi, zatražila rezerviranje mjesta u povratnim autobusu. No, kako je rekao djelatnik na šalteru, mjesta nije bilo što znači kako su karte u Dubrovniku prodane premda su autobusi danima popunjeni. Djelatnik je kazao kako na dan povratka, u subotu 23. prosinca, u autobusu Samoborčeka nema slobodnih mjesta, nego tek u ponedjeljak, što nije dolazilo u obzir pa su kupljene dvije jednosmjerne karte u ukupnom iznosu od 450 kuna kod prijevoznika Croatia bus, u kojem je bilo još slobodnih mjesta. Umjesto u podne sa Samoborčekom, ekipa DD-a se vraćala istog dana autobusom Croatia busa u 16:00 sati, no s druge strane, zadovoljna što su barem pronašli mjesto za povratak u subotu. U tom trenutku, plaćene su dvije povratne karte za Samoborček od 686 kuna i dodatnih 450 kuna za dvije karte Croatia busa u jednom smjeru, što je ukupni iznos od 1 136 kuna. Ipak, na šalteru zagrebačkog kolodvora je potvrđeno kako je moguće dobiti povrat novca za neiskorištene karte, ali tek prilikom dolaska u Dubrovnik.

Djelatnici su se 23. prosinca vraćali autobusom Croatia busa, s polaskom u 16:00 sati. Nije bio osobito ugodan osjećaj kad su vidjeli kako se autobus jedva pokrenuo, nakon nekoliko pokušaja vozača. Nakon nekoliko sati puta se osjetio miris zapaljene gume, tijekom vožnje su se jednom iz neutvrđenih razloga otvorila vrata autobusa, a vozač je obznanio kako je autobus pokvaren te kako će se putnici iz njega prekrcati u drugi autobus. Novinarka DD-a koja se vozila u autobusu kasnije je komentirala kako se samo dvaput u životu vozila autobusom Croatia busa i kako su se oba puta autobusi pokvarili.

Putnici su se prekrcali u drugi autobus i u cijeloj priči zaista vrijedi pohvaliti vozače koji su bili ljubazni i profesionalni svo vrijeme te na strpljiv način objasnili putnicima u autobusu kako je došlo do problema.

Ubrzo nakon prekrcavanja, putnici su imali priliku osjetiti sve 'draži' graničkog prijelaza Klek i Lijepe, ali Rascjepkane naše, gdje su u kilometarskim kolonama satima čekali kako bi došli iz jednog u drugi hrvatski grad, ali preko teritorija Bosne i Hercegovine. Putnici su u gužvama dočekali ponoć i Badnji dan, kada se planirao dolazak na dubrovački autobusni kolodvor. No, to se dogodilo tek nešto oko 1:00 sati.

Međutim, iznenađenjima tu nije kraj jer ako ste pomislili kako će vam se, ako se nađete u ovakvoj situaciji, vratiti pola iznosa od plaćenih povratnih karata, grdno se varate. Naime, na šalteru će vam se naplatiti cijena jednosmjerne karte u iznosu od 230 kuna, u ovom slučaju dviju karata u iznosu od 460 kuna, te dodatnih 11 kuna po karti jer (ne vašom greškom) niste iskoristili povratnu kartu.

Dakle, u ovom konkretnom slučaju umjesto puta koji je trebao koštati 686 kuna (kolika je cijena dviju povratnih karata Samoborčeka), on je koštao 932 kune (iznos koji uključuje dvije jednosmjerne karte Samoborčeka na relaciji Dubrovnik-Zagreb, dvije jednosmjerne karte Croatia busa na relaciji Zagreb-Dubrovnik te 11 kuna po karti za odustajanje, ne vašom voljom). Dakle, iz džepa djelatnika koji su putovali izbijeno je ukupno 246 kuna.

A čekanje na granicama u kolonama, kašnjenje u Grad, pokvareni autobus i prekrcavanje usred noći? To vam nitko neće refundirati.

Popularni Članci