NEKA UĐU! Otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: .
Podizanjem festivalske zastave Libertas na Orlandov stup uz tradicionalnu 'Himnu slobodi', svečano su otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre, prve od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koje će se, kao i svih prethodnih godina, održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza te tako okupiti više od 2 tisuće umjetnika iz cijelog svijeta.

Svečanost je započela simbolično, donošenjem kamena pred Orlandov stup kako bismo se podsjetili na sve došljake koji su sobom nosili kamenje, stvorivši tako Grad kakvog ga danas poznajemo. Također su se podsjetili one stare "Ni za svo zlato ne prodaje se sloboda". "Ja sam zlato prodavao da bih imao slobodu, a ne obratno. Nisam ja Grad za jedan dan", rečeno je u početnoj recitaciji.

Gradonačelnik Andro Vlahušić svoj je govor započeo podsjećanjem na ulazak Hrvatske u EU koji je kazao kako je to „dubrovački put nade, a ne straha“. „Taj je događaj u građanima pobudio nadu, no postavlja se pitanje hoće li se Hrvatska i Dubrovnik utopiti u globalizaciji i izgubiti identitet“, kazao je Vlahušić te odgovorio kako za takve strahove nema mjesta. Naime, Dubrovnik je kroz svoju povijest zapravo svo vrijeme bio u sličnoj poziciji, i iako integriran u europsku kompoziciju, na njega se s respektom gledalo. „Dubrovčani su znali ispravno procijeniti svoje slabosti i domete, oslanjavši se na mudrost, a ne silu, ne raspajući energiju i novac“, kazao je Vlahušić te naglasio kako je potrebno biti prvi i bolji od ostalih kako bi se opstalo u navedenoj zajednici, što su stari Dubrovčani itekako znali. Osim toga, kazao je kako je Grad svo vrijeme imao društvenu elitu čiji su se pripadnici svađali, ali nikada na uštrb javnog interesa. „I uvijek unutar gradskih mira, a ne izvan njih, jer miri čine slobodu“, zaključio je te otvorio ovogodišnje Ljetne igre.

U čast otvaranju Ljetnih igara, podignute su i festivalske zastave u ostalim hrvatskim gradovima kao što su Zagreb, Šibenik, Rijeka, Osijek i Vukovar.

Ovogodišnje Igre raspolagat će s budžetom od 12 milijuna kuna te tako omogućiti bogat i kvalitetan umjetnički program.

Nakon otvaranja, uslijedio je spektakularan vatromet.

Svečana ceremonija otvaranja 64. Dubrovačkih ljetnih igara:

scenarij i režija: Krešimir Dolenčić
tekst napisao: Luko Paljetak
skladatelj: Matej Meštrović
dirigent:  Tomislav Fačini
koreografkinja : Larisa Navojec
kostimografkinja : Doris Kristić

Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu 
Udaraljkaški ansambl Sudar pod vodstvom Mateja Meštrovića
Akademski pjevački zbor Pro musica, Mostar 
Zbor Libertas 
Folklorni ansambl Linđo 
KUD Stjepan Radić, Pridvorje 
Triko cirkus teatar 
Ansambl opere Così fan tutte 
Dubrovački trombunjeri
Festivalski dramski ansambl 
Marija Šegvić
Doris Šarić-Kukuljica
Srđana Šimunović
Perica Martinović
Maro Martinović
Nikša Kušelj
Nikša Butijer
Siniša Ružić
Frane Perišin
Lujo Kunčević
Gradonačelnik Andro Vlahušić 
Građani i djeca grada Dubrovnika 
Juniorski igrači Vaterpolskog kluba Jug

Popularni Članci