'NEMA NI GLAVE NI M**A' Tea Batinić: Riskiramo da ulazeći na Stradun uđemo u banku dugu 300 metara!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Tea Batinić
Turistička vodička i vlasnica Galerije Artur Sebastan Design Tea Batinić na svojem Facebook profilu danas je postavila zanimljivu fotografiju, koja prikazuje "butik lutku", k tome bez odjeće, kako stoji ispred jednog od novih bankomata u Ulici od Puča.

Turistička vodička i vlasnica Galerije Artur Sebastan Design Tea Batinić na svojem Facebook profilu danas je postavila zanimljivu fotografiju, koja prikazuje "butik lutku", k tome bez odjeće, kako stoji ispred jednog od novih bankomata u Ulici od Puča.

Napisala je Batinić tu i zanimljiv status:

"Spremni za novi turistički stađun: Soldi – novi bankomati po Stradunu i u ulici od Puča; Seks – nova bjankarija na Stradunu; S**nje – novi kamarin u Gradu.
Nema glave ni gori ni doli
Instalacija nije namjerno postavljena." - napisala je Batinić.

Nakon što ju je portal Dubrovački dnevnik pitao smije li se poslužiti njezinom fotografijom, Batinić je u razgovoru ugodnom kazala i što je htjela poručiti ovom fotografijom i pripadajućim statusom.

- Težište je na rečenici da lutka nema ni glave ni m*da! Izlozi Straduna su oči Grada. Kad zabulate izloge bankomatima digli ste svjetlo iz tih izloga, oslijepili ste Grad, osim što ste smanjili prostor butige i učinili da izlog ne pokazuje što je unutra izloženo, a da ne govorimo što radnici nemaju kontakt s prolaznicima. Izlog je ostakljen prostor trgovine u kojem je izložena roba koja se nudi s cijenama da mušterija bude zaintrigirana. Prema tome, izlog se ne smije s ničim zatvarati jer onda izlog nije izlog. Druga stvar što bankomate imaju banka i pošta, ali trgovina je trgovina dok je izlog izlog. - navela je Batinić.

- Nije samo pitanje Straduna, nego i Ulice od Puča i "malog Straduna", dakle područja između Sponze i Katedrale. Ima butiga koje imaju čak po dva bankomata u izlozima. Najnoviji je sad preko puta Široke ulice. - rekla je.

Tea Batinić

- Na ovu temu smo ukazali gradonačelniku i on je imao sluha za nju. On je obećao da ubuduće neće biti dozvoljeno u niti jednom gradskom prostoru postaviti bankomat. A da će oni koji su postavljeni skinuti nakon što istekne ugovor. Ostaje otvoreno što je s prostorima u privatnom vlasništvu. Ako Grad nema pravilnik kako Stradun treba izgledati, onda će de facto privatnik može činiti što ga je volja. Ali, Stradun nije bilo koja ulica. Stradun je saloča Grada, po Stradunu je Grad ustvari Grad. Riskiramo uskoro da kad uđete u Grad s Pila ili Ploča uđete u jednu banku dugu 300 metara gdje će iz svakoga izloga lampati svjetla i tintilikat da vas podsjete na zaboravljenu karticu. - rekla je Tea Batinić.

- Razumljivo da privatnici dozvoljavaju bankomate na izlozima jer to rendi i to je taj kratkotrajni interes koji uništava sve. Bankomati se mogu staviti u pokrajnje ulice ili pred ulaze u Grad. - objasnila je.

- Zašto bi turist na svaka dva metra imao mogućnost dignuti pare? To je samo pare, pare, pare, pare! Ovaj diskusija koju vode građane na Facebooku je  dobar argument gradonačelniku da se konačno donese pravilnik o tome što je primjereno za Grad. Neka prva premisa bude tautološka - izlog je izlog. Sačuvajmo pojam urbanog življenja jer to je jedino posebno što možemo ponuditi turistima kad dođu. Mnogi gradovi imaju zidine i utvrde, kulturno naslijeđe, ali u Gradu su posebne javne površine izgrađene davno prije toliko stoljeća. Tada se znalo da građani ne spavaju samo u svojim kućama, nego da moraju imati površine, placu, Stradun, parkove, šetnice. Kad to dignete digli ste Grad i ostavili ste samo spavaonicu. - rekla je Batinić.

- Franković je fantastično reagirao davši građanima za pravo. Ali on može i puno više. Zajedno s gradskom upravom može donijeti taj pravilnik koji će regulirati što je primjereno u izlozima Grada. Kada su argumenti građana kvalitetni to je velika pomoć gradskim ocima jer ukazuju na probleme koje oni u dnevnim poslovima možda i ne mogu vazda sagledati. Zato gradskim ocima treba dati podršku jer su oni jedini koji mogu donijeti pravilnik, naravno konzultirajući struku, a sve u cilju održavanja i unaprjeđenja kvaliteta života u Dubrovniku, ne samo za građane nego i za turiste. - zaključila je Tea Batinić.

Sljedeći post na postu Tee Batinić bio je "Svi smo mi Beba Beritić", a ona je objasnila da je to zato što "građani svojim građanskim inicijativama mogu očuvati vrednote ukazujući na probleme kao što je svojedobno Beba Beritić kao direktorica Zavoda za obnovu Dubrovniku vodila brigu i skrb o zaštićenim spomenicima kulture".

- Ne budite pasivni i nemojte samo njorgati.  Hodmo svi u kolo, amo učinit što se učinii da! - istaknula je Batinić.

Popularni Članci