NEMA ONEČIŠĆENJA? Čitatelj je fotografirao kako danas izgleda more na Dančama, prizor je poražavajući

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, čitatelj
Čitatelj Dubrovačkog dnevnika prema redakciji je uputio fotografiju mora na Dančama. Pozornost svakako privlače smeđe mrlje koje se i danas mogu vidjeti u moru, a zbog kojih dio kupača tjednima upozorava na, prema njihovom mišljenju, onečišćenje na tom području. 

čitatelj

Dubrovački dnevnik bio je s ekipom Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije prilikom uzorkovanja, a uzorci su ponovno pokazali odličnu kvalitetu. No, bojazan građana, zbog prizora poput onih s fotografije, ne prestaje. 

Onečišćenje mora oko Dubrovnika u posljednje je vrijeme vrlo aktualna tema koju je na obilasku odlagališta otpada na Grabovici prije nekoliko dana prokomentirao gradonačelnik Mato Franković. 

"U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Grad Dubrovnik će izdvojiti dodatna sredstva kako bi se more više puta u tekućem mjesecu uzorkovalo i kako bi se utvrdilo postoje li onečišćenja. Brojni naši sugrađani prijavljuju lokacije na koje Zavod izlazi i svaki put je more bilo izvrsne kakvoće," izjavio je tada Franković dodavši kako 'pri tom ima više efekata'. 

"Jedan efekt je cvjetanje mora, ali imamo i efekt da na određenim lokacijama dolazi do izlijevanja septičkih jama. To je ono što svi znamo i to nije problem od jučer. Znate kako 70 posto Grada Dubrovnika nema izgrađenu kanalizacijsku mrežu, a postojeća je u lošem stanju. Upravo zato smo krenuli u realizaciju projekta aglomeracije za koji se nadam kako ćemo uskoro potpisati ugovor vrijedan 680 milijuna kuna koji bi treba riješiti ovaj kronični problem. Jasno mi je kako su ljudi zabrinuti, ali nemamo se zašto iščuđavati kad smo sami radili na svojoj sudbini i kad smo sami generirali ono što smo generirali u prostoru," kazao je Franković dodavši kako su, uz gradnju nove kanalizacijske mreže, ishodovali novu lokacijsku dozvolu za uređaj za pročišćavanje fekalnih odvodnja jer je postojeći u lošem stanju. 

"Vodovod ga održava uz velike napore, ali je realno za reći kako u slučaju spajanja nove kanalizacijske mreže na taj uređaj, sve bi kolabriralo. Zato je potrebna izrada novoga," izjavio je tada Franković. 

Popularni Članci