Dubrovački HDZ o problemima na Nuncijati: 'Nevjerojatna lakoća populizma i neznanja dubrovačkih HSS-ovaca'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Google Earth
Iznenađeni smo količinom populizma i nepoznavanja osnovnih činjenica od strane dubrovačkih HSS-ovaca, koji su navodno zabrinuti za građane s Nuncijate, stoga moramo javnosti reći ono što je istina, poručili su iz Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Najprije, sama činjenica da se HSS-ovci pitaju kako je moguće da Grad nije nadležan za cestu „koja je sastavni dio Grada“ ukazuje da ili ne poznaju nadležnosti Grada, županije i države ili da svjesno manipuliraju javnošću odnosno dovode u zabludu stanovnike Nuncijate.

Državna cesta D8, bivša Jadranska turistička cesta, u isključivoj je nadležnosti države odnosno Hrvatskih cesta. Možda je to nekome čudno, ali ta činjenica ništa manje ne čudi od činjenice da Grad nije nadležan ni za obalu i more koje ga oplahuje. I to je u nadležnosti županije odnosno središnje države.

Što se tiče projekata u Konavlima i Župi dubrovačkoj, na koje se kao navodne argumente pozivaju HSS-ovci,  dva su velika projekta (nogostup i raskrižje u Srebrenom te novi ulaz u Cavtat) općine realizirale ili krenule u njihovu realizaciju nakon višegodišnjih razgovora i pregovora s - Hrvatskim cestama!

Čudi nas da HSS, koji najednom brine brigu o stanovnicima Nuncijate, tu brigu nije ranije pretvorio u realizirane projekte. Naime, HSS je kao malo koja stranka u Gradu poprilično puta participirala u gradskoj vlasti. Primjerice, njihov sadašnji predsjednik je bio gradonačelnik, a sudjelovali su i u vlasti koju je u dva mandata predvodio bivši HNS-ov gradonačelnik.

Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici smo itekako na djelu pokazali brigu o stanovnicima Nuncijate. Tako smo prvi u tri desetljeća asfaltirali cestu na Nuncijati- od spoja s D8 do vrha naselja. Također, u razgovorima s čelnicima Hrvatskih cesta, u kojima je član Uprave i naš sugrađanin Nikša Konjevod, dogovorili smo da HC financiraju projekt uređenja ceste, ne samo kod Nuncijate već čitavu dionicu od mosta dr. Franja Tuđmana do petlje na Ilinoj glavici. I to s tri priključka na D8 i rasvjetom na čitavoj toj dionici.

Dakle, prozivati HDZ-om predvođenu gradsku upravu za nemar prema stanovnicima Nuncijate ispod je svake mjere i u suprotnosti s činjenicama. Stoga bi HSS-ovce zamolili da se umjesto demagogije i populizma uključe u rješavanje stvarnih problema Grada. Do sada od njih nikakav projekt niti ideju nismo dobili. Tek prozivke i populizam bez pokrića.

A mi u HDZ-u stanovnike Nuncijate molimo za strpljenje. I ovaj ćemo projekt realizirati kao i sve ono što smo im do sada obećali i već odradili. No, moraju biti svjesni da, unatoč tvrdnjama demagoga iz HSS-a,  o hodogramu ovog projekta odlučuju Hrvatske ceste, u skladu sa svojim programom rada, pa da rokovi oko ovog projekta ne ovise o nama", poručili su iz Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik.

Podsjetimo, dubrovački HSS-ovci kritizirali su izjave zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić koja je kazala kako Grad Dubrovnik nije nadležan nad magistralom na Nuncijati.

"Ponovno smo svjedoci kako Grad Dubrovnik po tko zna koji put izbjegava raditi svoj posao pozivajući se da nisu nadležni nad magistralom D8.  Kako je moguće da Grad Dubrovnik nije nadležan za cestu koja je sastavni dio Grada, od mosta do vidikovca? Kako je moguće da nema ingerenciju nad cestom koja je ulaz i izlaz iz Grada? Ne zaboravimo još Ulice Put od Srđa, Lukše Beretića, Frane Čale i Matije Gupca koji isto imaju spoj sa magistralom D8 a taj dio magistrale je ulaz i izlaz iz Grada. Skretanje za Bosanku koje je u ljetnom periodu crna točka , potrebno je proširiti i staviti rasvjetni stup jer je skretanje opasno  jednako kao skretanje na Nuncijatu. Već odavno je Dubrovnik trebao imati osvjetljen ulaz i izlaz sa istoka i zapada kao što priliči jednom Gradu", naveli su iz HSS-a te poručili gradsku vlada da "prestanu obmanjivati građane te u sklopu ovlasti izrade projekt pješačke zebre s nogostupom pored ovih novih rasvjetnih tijela  na kritičnim dionicama D8 zbog sigurnosti djece i odraslih".

Popularni Članci