NIJE PREPORUKA NEGO ZABRANA Od vrtića se traži izuzimanje necijepljene djece

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je od vrtića da izuzmu svu necijepljenu djecu od ospica, stariju od godinu dana, sve dok se ne procijepe. 

"Zbog nedavnog unosa virusa ospica u stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije i prisutnosti rizičnih čimbenika za javljanje i širenje epidemije u županiji, vaša je obveza u skladu s Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima od pohađanja vrtića izuzeti djecu stariju od godinu dana koja nisu cijepljena protiv ospica, sve dok se ne procijepe," stoji u dopisu.

Također, u dopisu koji je upućen vrtićima od strane Zavoda stoji kako svi djelatnici vrtića, ako nemaju dokumentiran dokaz o primitku dvaju cjepiva ili tome kako su preboljeli ospice, moraju odmah primiti jednu dozu cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa.

"S obzirom na cirkulaciju virusa ospica među stanovništvom, serološko testiranje radi provjere prokuženosti se u ovom trenutku ne preporučuje jer se time gubi na vremenu za provedbu zaštite cijepljenjem. Po potrebi, u skladu s razvojem epidemiološke situacije, preporuke se mogu mijenjati," stoji u dopisu. 

Mjera je to koja je poduzeta nakon nedavnih preporuka o tome kako bi bilo poželjno izostaviti necijepljenu djecu od pohađanja vrtića barem do 26. lipnja. 

PREPORUKA DUBROVAČKIM RODITELJIMA: Neka necijepljena djeca ne dolaze u vrtić najmanje do 26. lipnja!

Popularni Članci