NIKAD BOGATIJI DUBROVAČKI KARNEVO Ove godine maškare i u Mokošici, a Ultimi se vraćaju u Gradsku kavanu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Bogati program jubilarnog 20. Dubrovačkog karnevala predstavljen je danas u Luži, a riječ su imali zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić, zamjenik pročelnika za obrazovanje Grada Dubrovnika Miho Katičić i vlasnica galerije Artur Tea Batinić.

„Koliko traje i koliko smo napravili bogat program ovo i jest određeni karnevalski festival. Ima jako puno događanja. Pravo otvaranje uz mali scenarij i Župski karnevo koji je defacto ove godine postao dijelom Dubrovačkom karnevala slijedi sutra,“ izjavio je Katičić dodavši kako je novost maškarana zabava u Mokošici koja će se dogoditi 2. ožujka uz povorku.

Vlašić je kazala nešto više o događaju Ultimi od karnevala te istaknula koje su novosti.

„Ono što je novo vezano uz same Ultime su Ultimi od mladijeh maškara. Htjeli smo i mladim maškarama pružiti priliku da se mogu maškarati i uživati u ovim lijepim danima. Tako smo, uz Ultime koje se nakon dugog niza godina vraćaju u Gradsku kavanu, predvidjeli Ultime od mladijeh maškara koji će se održati u Revelinu uz Maju Šuput. Nadam se kako će svi mladi i oni koji se tako osjećaju doći u Revelin,“ kazala je Vlašić.

Tepšić je podsjetila na to kako je cijeli program Karnevala uklopljen u Orlandovu godinu.

„I Dubrovački karnevo je dio programa Orlandove godine. Lijepo je da smo ga maškarali i da smo Stradun ukrasili te ga prilagodili ovom dobu od godine,“ izjavila je Tepšić dodavši kako će se istog dana kada i Ultimi, dakle 5. ožujka, prirediti i natjecanje u spravljanju šporkih makarula.

Tea Batinić je ispred galerije Artur i udruge D'Art predstavila njihove programe.

„Partneri smo u programu Lazareti kreativna četvrt, kako udruga D'art tako i galerija Artur. Naša šnajderica je sašila kostime. Ove godine galerija Artur je dobila veliki iznos iz EU fondova. Imamo šest autora koji će oslikati četiri strane svakoga panoa. Imat ćemo razne autore koji će činiti četiri emocije karnevala i onda ćemo to ulagati u panoe koji predstavljaju neku vrstu okvira,“ izjavila je Batinić.

Svečano otvorenje 20. Dubrovačkog karnevala upriličit će se u subotu, 23. veljače u 15:00 sati, na Karnevalskoj pozornici na Stradunu uz prigodni karnevalski program. Dosadašnji ceremonijeri od Karnevala će predati ključeve od Grada novim ceremonijerima te time otvoriti ovogodišnji jubilarni Dubrovački Karnevo i simbolično predati vlast maškarama.

Tradicionalni Župski karnevo uz gostujuće maškarane skupine iz Hrvatske i inozemstva, prvi put kao dio Dubrovačkog karnevala, predstavit će na Stradunu u subotu, 23. veljače, od 15:30 sati, svoje originalne i maštovite maske i zasigurno, kao i uvijek, nasmijati sve gledatelje.

U nedjelju, 24. veljače, u 15:00 sati u Hotelu Rixos Libertas održat će se tradicionalni Veliki ples malih maškara u organizaciji Društva naša djeca Dubrovnik.

Prava karnevalska poslastica, Valcer pod maskama na Stradunu, uz bićerin i dobar ritam Gradske glazbe Dubrovnik i Karnevalskog benda očekuje nas u nedjelju od 16:30 sati.

U okviru karnevalskog programa, u Lazaretima u nedjelju, s početkom u 20 sati, održat će se tradicionalna maškarana zabava „Maškarata ispod kuplja“ u organizaciji Art Radionice Lazareti.

U ponedjeljak, 25. veljače započinju radionice izrade karnevalskih maski Udruge DART i Galerije Artur, koje će se održavati svakim radnim danom tijekom Dubrovačkog karnevala, od 10 do 16 sati u TIC-u na Pilama.

Udarni program počinje sljedećeg petka s maškaranim danom dubrovačkih dječjih vrtića. U sljedeću nedjelju, 3. ožujka, će se održati Fačenda od malih maškara, a u ponedjeljak, 4. ožujka, maškarani školski dan.

ib/ač

Popularni Članci