NIKAD POSJEĆENIJI I SADRŽAJNIJI Zaključen ovogodišnji filmski festival u Dubrovniku, poznati dobitnici nagrada (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 7. DUFF, koji je okupio rekordan broj mladih filmskih kreativaca. Grand Prix nagradu dobio je film Velika bijela kuća udruženja MladiCe iz Bosne i Hercegovine, koji priča o osjetljivoj temi - podršci i ljubavi.

Ocjenjivački žiri dodijelio je nagrade i za najbolje filmove u četiri kategorije - animiranoj, igranoj, dokumentarnoj i otvorenoj kategoriji. Evo tko su dobitnici nagrada ocjenjivačkog žirija:

Animirani film:

Kategorija do 15 godina – Bread Given by the Sea / Kruh koji je dalo more – ANILUPA, Portugal

Kategorija od 16 do 20 godina – Hangover Blooze – Klemen Kekec, Maribor, Slovenia

Igrani film:

Kategorija do 15 godina – Vizure / Viewpoints – Fran Karlović, Bacači sjenki, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina – Miško / Mishko – Hanis Bagashov, Makedonija

Dokumentarni film:

Kategorija do 15 godina – Pismo / Letter – Izidora Mustak, Strahoninec, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina – SLR / Start Lighting Rollfilm – Lana Bregar, Slovenija

Otvorena kategorija:

Međuljudski šum / Interpersonal Noise – Magdalena Janđel , Hrvatska

Nagradu “Djeca biraju” osvojio je animirani film H20 + NaCl Lucije Bilandžić iz Vukovara,a nagradu publike za najbolji film festivala dobio je film Pismo Izidore Musak iz Strahonineca.

Žiri je odlučio posebno pohvaliti još dva filma, koja uspijevaju iskazati poetsku viziju autora na sebi specifičan način. To su filmovi:

Na moru / At Sea – Film Workshop Crew & Girolamo Macina, Italija

Alegorija /Allegory – Sonja Pongračić, VANIMA, Hrvatska

Osim projekcija filmova i ocjenjivanja, i 7. DUFF donio je mnoštvo zanimljivog sadržaja dubrovačkim učenicima. Tako su osnovnoškolci i srednjoškolci sudjelovali u radionicama igranog i animiranog filma, izrade videoigara i snimanja dronom, a sve su radionice bile popunjene do posljednjeg mjesta.

Dubrovačka publika uživala je i u projekcijama legendarnog Profesora Baltazara povodom 50. godišnjice tog animiranog filma, te imala priliku slušati predavanje “Filmska režija, između umjetnosti i zanata” crnogorskog redatelja i profesora na filmskoj akademiji Nikole Vukčevića.

Najvažnije od svega - bilo je to nekoliko dana predivnog druženja djece i mladih iz raznih zemalja, koji su imali priliku  u kreativnom ozračju podijeliti svoja iskustva, razmišljanja, učiti jedni od drugih, i na kraju otići iz Dubrovnika s bogatim iskustvom koje će pamtiti cijeli život.

Popularni Članci