Veliki planovi za Mali Stradun: 'Cilj nam je građanima i turistima omogućiti ugodan boravak, prostor će biti moderan i ozelenjen'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Početkom veljače raspisan je natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja rekonstrukcije zone Mali Stradun u turističkom kompleksu Babin kuk. Natječaj je raspisala i naručila udruga Mali Stradun koja okuplja vlasnike nekretnina u navedenoj zoni.

Predsjednik udruge Mali Stradun Nikola Sršen za Dubrovački dnevnik je potvrdio kako je riječ o ponovljenom natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja. Naime, prvi je bio objavljen u lipnju prošle godine, no kako je naglasio Sršen, pristigao je mali broj radova od kojih niti jedan nije zadovoljavao uvjete propisane natječajem.

- Bili smo primorani ponovno raspisati natječaj koji završava kroz tri tjedna. Nadamo se da će se javiti veći broj natjecatelja s radovima u skladu s programom - kazao je Sršen o natječaju čiji izrađivač programa za provedbu je Društvo arhitekata Dubrovnik, dok je organizator i provoditelj natječaja zagrebački Studio A.

Prema riječima predsjednika udruge Mali Stradun program natječaja sadrži najbitnije stavke da područje Malog Straduna bude kompletno revitalizirano.

- Cilj nam je dobiti dodatni društveni prostor kako za turiste tako i za građane Dubronika koji će tamo provoditi svoje slobodno vrijeme. Želimo vratiti društvenu funkciju koju je Mali Stradun nekad imao, a ona je nažalost izgubljena zbog protoka vremena i derutnosti koja ga je zahvatila. Jednostavno želimo stvoriti kvalitetan prostor za boravak - naznačio je Sršen koji je na čelu udruge građana koji su zapravo vlasnici privatnih prostora na Malom Stradunu. 

- Iz godine u godinu sve više prostora se zatvara te tako stoje derutni i prazni pa smo se okupili jer smo uvidjeli da neke korake moramo sami poduzeti. Smogli smo snage, volje, vremena, ali i novaca da to zajednički odradimo. Sami financiramo natječaj, Grad Dubrovnik nas nije podržao u tome, ali su nam pružili svu pravnu potporu jer su prepoznali da radimo na korist građana i za javni interes - istaknuo je Sršen pojasnivši kako je udruga prepustila struci odabir najboljeg rješenja za prostor koji godinama vapi za revitalizacijom. Naime, parametri koji su definirani samim prostornim planom određuju kako se ne smije povećavati koeficijent izgrađenosti, moraju se zadržati postojeći tlocrti, a predviđena je niskogradnja koja podrazumjeva jedan kat i potkrovlje. Uz sve to Sršen je dodaje kako je predviđeno i dosta zelenila.

- Nas u udruzi je dosta i da ne bi dolazili u sukobe zbog različitih mišljenja sve smo prepustili struci. Samo želimo da sve bude lijepo, suvremeno, ozelenjeno i da zaživi - zaključio je za Dubrovački dnevnik predsjednik udruge Mali Stradun Nikola Sršen.

Popularni Članci