NIJE 'SAMO' 730 MILIJUNA Bivši zaposlenik HE u Platu: Troškovi hidroelektrane mogli bi biti puno veći, evo izračuna!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dugogodišnji djelatnik HEP-a koji je sada u mirovini, gospar Rado Radić, napravio je izračun 'u grubo' kojim je pokušao dočarati koliko bi mogla izgubiti hidroelektrana Dubrovnik u Platu zbog toga što će godinu dana biti van funkcije. Prema njegovom izračunu, šteta bi mogla biti i veća od iznosa koji se ovih dana spominje po medijima. 

Podsjetimo, u siječnju ove godine u hidroelektrani se dogodila tragedija u kojoj su, bježeći od požara i gustog dima, živote izgubili trojica djelatnika HEP-a. Riječ je o Davoru Pozniaku, Ivici Zvrku i Matu Maškariću čija su tijela pronađena u porazi koja je trajala danima, a kojoj su se, uz sve nadležne službe, pridružili i sami građani. 

Dubrovački dnevnik prvi je pisao o propustima i činjenici kako su radovi u HE izvođeni bez građevinske dozvole, ali i nalazu inspekcije koji je pokazao kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli' koji je vrlo vjerojatno doveo do brzog širenja gustog dima i požara, čime je HEP, prema inspekcijskom nalazu, ugrozio živote djelatnika hidroelektrane. Prošlog ljeta su se zbog svega navedenog dogodila i prva uhićenja te pokrenute istrage protiv više ljudi. 

Radić je za Dubrovački dnevnik izračunao gubitak HEP-a za Dubrovački dnevnik, ako se obistine prognoze kako će uistinu proraditi tek u siječnju 2020. godine, te tvrdi kako će iznos biti još u veći od onog od 730 milijuna kuna. Izračun je napravio, kako je naveo, zbog 'javnosti, ali i hrvatske države u koju se svakodnevno odgovorni namjerno zaklinju, ali izgleda s figom u džepu, no ponajviše zbog poginulih, stradalih i njihovih obitelji'. 

"Podaci o elektrani su svima dostupni na dosta mjesta. Otprilike bi to izgledalo ovako: proizvodnja jednog agregata, kad voze oba, je minimalno 117.5 MW. Kad se to pomnoži s 24 sata, 30 dana u mjesecu i 12 mjeseci u godini, dođe se do 1 015 200 000 kWh za godinu dana. HEP-ova cijena potrošačima za 1 kWh iznosi 106 lipa. Troškovi HEP-a od proizvodnog praga u Platu do žarulje u našem domaćinstvu je oko 12 posto. Troškovi 1kWh elektrane do praga za plaće uposlenih iznosi oko 700 tisuća kuna mjesečno. Tako da to više nije 730 milijuna nego jednu milijardu kuna godišnje zarade ili gubitaka državi!", izračunao je Radić. 

DOZNAJEMO! Radovi u HE Plat se izvodili bez građevinske dozvole, do tragedije doveo niz propusta

U HIDROELETRANI SU BILE OD POČETKA? HEP i inspekcije su na desetke godina gledali lako zapaljive ploče i nisu poduzeli apsolutno ništa

'UGROZILI SU ŽIVOT I ZDRAVLJE RADNIKA' Donosimo što je utvrdila inspekcija oko tragedije u hidroelektrani Plat

DOZNAJEMO! Upućene kaznene prijave prema DORH-u zbog tragedije u HE Plat, inspekcija utvrdila propuste

DONOSIMO! U hidroelektrani u Platu dogodio se niz propusta koji su doveli do katastrofalne tragedije?

ZAVJET ŠUTNJE Ovo su pitanja o tragediji u hidroelektrani u Platu na koja HEP ne želi odgovoriti

DORH TRAŽI ODGOVORNE ZA TRAGEDIJU Jesu li radovi u hidroelektrani dva dana prije požara koštali trojicu radnika života?

NESIGURNOST NAKON TRAGEDIJE Radnici hidroelektrane Dubrovnik razočarani, dio njih se neće vratiti na posao?

Popularni Članci