Nova uprava Vodovoda pokazala spornu dvoranu: 'Riječ je o nestručnom vođenju cijele investicije' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić, v
U Vodovodu Dubrovnik je u tijeku revizija poslovanja, a danas je organiziran posjet izvorištu Ombla i uređenju prostorija koje je bivša uprava uredila.

Član Uprave za tehničke poslove Zoran Ćosić okupljenim novinarima prije obilaska objekta na Ombli ukazao je na uređenje dvorane koja je prema njegovom mišljenu za "nepoznate namjene".

Nakon obilaska zgrade i dvorane na Ombli zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić pojasnila je kako su radovi u dvorani nedovršeni te dodala kako cilj obilaska nije bio donošenje nikakvih zaključaka već samo predstavljane javnosti kako su utrošena javna sredstva Vodovoda.

- O ovome smo govorili na jednoj od konferencija za medije kada smo ukazali o činjeničnom stanju. Tada se spominjao iznos od 1,8 milijuna kuna, no nažalost taj iznos nije konačan. On je premašio cifru od tri milijuna kuna što opet nije konačna brojka. Nakon revizije koja će se napraviti u svim komunalnim društvima imat ćemo stvarnu brojku utrošenih sredstava - rekla je zamjenica gradonačelnika Tokić. Ona je pojasnila kako cijeli projekt investicije na Ombli obuhvata ulazni dio, uređenje kamenog stubišta, kuhinju, dva sanitarna čvora, kontrolni i gornji prostor gdje je dvorana te otvore i staklenu konstrukciju.

Vicko Begović, član Uprave za EU fondove naglasio je kako je prvo izvješće nadzora bilo da je vrijednost radova 1,8 milijuna kuna, a prema njegovom saznanju do sada je plaćeno 900 tisuća kuna. Međutim, pojasnio je Begović, nakon revizije i analize financijskih službi Vodovoda "zaključilo se kako bi vrijednost svih radova trebala biti 3,6 milijuna kuna s PDV-om."

- Možemo zaključiti kako je nadzor u svom očitovanju zaključio da većina tih računa nije ovjerena niti vođena od strane nadzora. Također, nije bilo specifikacije i atestne dokumentacije, a računi su plaćeni, dio poslova je izveden, ali veliki dio nije. Nema ni zavjesa čija je vrijednost oko 330 tisuća kuna s pdv-om. One su plaćene po računu za predujam, a mi ih nismo vidjeli i pitanje je hoćemo li ikad vidjeti - rekao je član uprave Vodovoda zadužen za tehničke poslove Zoran Ćosić koji je dodao kako je zatražena sva tehnička dokumentacija koja je trebala pratiti projekt, a posebno je istaknuo kako ne postoji građevinska knjiga koja ga je pratila. Ćosić je mišljenja kako zbog nedostatka građevinske knjige nije moguće utvrditi kolika je površina urađena, a kolika nije. Naveo je primjer kako su podne obloge fakturirane i plaćene na 120 kvadrata, a uređeno je 70 kvadratnih metara.

- Te podatke nam je revizija dostavila i mi se pozivamo na činjenice. Nije postojalo sustavno vođenje kroz cijelu investiciju, niti voditelj projekta, a fakture je potpisivao glasnogovornik. One su potpisivane bez knjige obračuna, a dio je potpisao nadzor kojemu većina stvari nije prošla kroz ruke - rekao je Ćosić dodavši kako je riječ o "nestručnom vođenju cijele investicije uz niz manjkavosti u tehničkoj dokumentaciji".

- Revizija nas je najviše upozorila na obračun i naplatu radova. Tako naprimjer zavjese su morale ući u skladište, netko ih je morao zaprimiti i kasnije ugraditi da se zna trošak za to i na osnovu toga se plaća račun - pojasnio je Ćosić. On je ukazao i na "svrsishodnost dvorane na ovakvom mjestu" jer kako je dodao riječ je o zoni sanitarne zaštite gdje su aktivnosti ograničene tako da nije moguće okupljanje velikog broja ljudi i kretanje je strogo propisano.

Član uprave Vodovoda Vicko Begović rekao je kako je Vodovod angažirao vanjski nadzor, tvrtku Spinaker vlasnika Vlaha Butjera, dok je Zoran Ćosić iz uprave pojasnio kako bi trebao izgledati redoviti sustav za ovakav tip projekta.

- Potrebna je projektna dokumentacija, raspis bagatelnog ili neke druge vrste nabave za cjelokupnu investiciju i onda jedan izvođač prati cijelu dokumentaciju i troškovnike, bira se nadzor koji vodi investiciju i jedan voditelj ispred Vodovoda. Onda to ima glavu i rep jer se zna koliko će što koštati, a ovako ne znamo hoće li stizati još računa - pojasnio je Ćosić, dok je Begović kazao kako je za sve izvođače i dobavljače rađena zasebna bagatelna nabava, a prema njegovom mišljenju išlo se ciljano na određene ponuđače kojih ima 15-ak. Članovi uprave kazali su kako je za projektnu dokumentaciju odabrana i plaćena Arhitektonika Sanje Obradović koja je plaćena, a druga faza je ugovorena na 198 tisuća kuna bez pdv-a te je do sada od toga uplaćeno 46 tisuća kuna. Oni su naveli neke od izvođača: Tehnoelektronik, It team, More produkcija, Art metali, Podne obloge Čarnelić, Stolarija naprijed, Sanitarija deus, Elos, Otp Dubrovnik, Šemi d.o.o. i ostali.

Govoreći o budućnosti objekta Ćosić je ustvrdio kako je potrebno prije svega znati kakvo je stvarno stanje.

- Nećemo dozvoliti da ova investicija bude oko četiri do pet milijuna kuna posebno ne na ovoj lokaciji. Osnovna djelatnost Vodovoda je isporuka čiste pitke vode i pročišćavanje otpadne, a mi nismo tržišna tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem - rekao je Zoran Ćosić te dodao kako su Vodovodu EU projekti prioritet.

Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić iako je prisustovao današnjoj konferenciji za medije nije ništa rekao.

Aida Čakić

Popularni Članci