O DUBROVAČKIM KROVOVIMA Revitalizacija kupe kanalice tema okruglog stola na Sveučilištu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sveučilište u Dubrovniku
Na inicijativu nastavnice na Odjelu za umjetnost i restauraciju doc. dr. art. Kristine Kojan Goluža, na Sveučilištu u Dubrovniku organiziran je Okrugli stol "Dubrovački krovovi: Revitalizacija kupe Kanalice".

Na događanju su sudjelovali pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, prorektor prof. dr. sc. Martin Lazar, pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća, ravnateljica Zavoda za obnovu Mihaela Skurić, Denis Orlić iz DPDS-a, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža. Sudionici događanja raspravljali su o zajedničkim koracima prijave projekta revitalizacije kupe kanalice.

Projekt se bavi povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. U tom će se smislu prirodno-znanstvenim metodama predstaviti usporedba povijesne kupe kanalice i novih glinenih pokrova koji su korišteni u obnovi krovišta nakon Domovinskog rata. Upravo je o toj temi nedavno održana i znanstvena tribina, na kojoj su, uz zaposlenike Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovali i predstavnici Zavoda za obnovu Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačkih starina i Sveučilišta primijenjenih umjetnosti Beč.

Cilj je projektu senzibilizacija i osvještavanje javnosti o razlikama između povijesnih i novih kanalica.  Kako se slična problematika javlja i u drugim zemljama i gradovima Europe, svrha je projekta razmjena iskustava i ishoda istraživanja koje mogu biti od interesa za šire geografsko područje. Planirani projekt trebao bi osnažiti institucije da se razviju strategije za  korištenje povijesne kupe kanalice kao vrlo važnog dijela kulturne baštine i najstarijeg tipa kupe u Europi te da uporaba kupa u povijesnim središtima bude regulirana. Daljnji korak u istraživanju bilo bi ispitivanje mogućnosti ponovne proizvodnje povijesne kanalice novim tehnologijama.

Popularni Članci