VELIKE OBLJETNICE ZA 'NAŠE MORE' I SVEUČILIŠTE 'Visoko obrazovanje pomoraca u Dubrovniku studentima otvara vrata svijeta'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Proslave povodom 60 godina visokog obrazovanja pomoraca i 100 godina časopisa Naše more odražale su se danas u Kazalištu Marina Držića gdje su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Urednik časopisa Naše More Srećko Krile kazao je kako sto godina nije malo te podsjetio kako je časopis pokrenut 1919. godine od strane uglednih imena iz krugova brodovlasnika, pomoraca i bankara, a kontinuirano je počeo izlaziti od 1954. godine.

- Časopis je bio pretežno pomorski, ali i glasilo ekonomskih i svih drugih zbivanja u ovoj regiji. Fascinira živost pomorskog života u to doba koje vidimo na osnovu reklamiranja raznih aktivnosti špediterskih i osiguravajućih društava, agencija i osiguravajućih društava od kojih su mnogi djelovali širom svijeta. U gradu je tada prednjačila trgovina robom kroz grušku luku i transport vlakom Ćirom - prisjetio se Krile dodavši kako je arhiva časopisa svjedok svih promjena ovog prostora koji je neraskidivo povezan s morem.

Krile se prisjetio kako je 1996. godine izdavač postalo Veleučilište u Dubrovniku koje je 2003. postalo Sveučilište.

- Časopis se klasificira kao znanstveni u području tehničkih znanosti i tehnologije vezane uz more te je multidisciplinaran. Sastoji se od priloga i glavnog dijela gdje se objavljuju znanstveni radovi iz tehničkih i prirodnih znanosti. Posebno je važna njegova međunarodna prepoznatljivost koja se postiže citiranjem radova u drugim časopisima i publikacijama - kazao je urednik Krile dodavši kako se u Našem moru pokriva problematika mora i pomorstva u najširem smislu pojma.

Krile je naveo kako se časopis Naše more financira prodajom reklama, donacijama i potporama, izlazi tri puta godišnje s nakladom od 300 primjeraka.

- Nastavljamo istim međunarodnim putem kao što su naši pomorci uvijek bili proizvod za strano tržište pa u vremenima zatvorenosti Hrvatske prema naprednom dijelu svijeta bili su naši najveći promotori kulture i estetike življenja - poručio je urednik Srećko Krile zahvalivši se svima na suradnji, izdavaču, urednicima, službi izdavaštva, autorima, recenzentima, prevoditeljima, lektorima i suradnicima koji su pomogli časopis Naše more.

Povodom obljetnice Pomorskog odjela - 60 godina visokog obrazovanja pomoraca prisutnima se obratio pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku Žarko Koboević koji se zahvalio sadašnjim i bivšim studentima zbog koji se, kako je dodao, slavi ova obljetnica.

- Razvoj i prosperitet Dubrovnika i Republike se temeljio na moćnoj pomorskoj floti na kojoj su plovili naši preci kao iskusni pomorci. Gradili su i usavršavali mnoge tipove dubrovačkih jedrenjaka pa se u povijesnim dokumentima mogu naći zabilješke o brodovima napravljenim na dubrovački način što je bio sinonim za kvalitetu izrade broda. Danas možemo biti ponosni što se davno stečen pojam kvalitete i stručnosti dubrovačkog pomorca u svijetu održava neprekidno do današnjih dana - kazao je Koboević koji je naznačio da posao pomorca nije samo posao već je to način života.

- To znači prihvatiti strah, izazov, odricanje, imati strahopoštovanje prema moru i njegovim ćudima. Pomorski odjel se nastavlja na povijest obrazovanja pomoraca čiji korijeni sežu od 1852. godine kada je započela s radom prva formalna i javna pomorska škola u Dubrovniku - rekao je Koboević navevši kako je Viša pomorska škola počela rad s nautičkim odsjekom 1959. godine, a na poticaj pomorske privrede Dubrovnik '60. godine otvoren ekonomski odsjek koji je ubrzo zatvoren. Kasnije, na poticaj Atlantske plovidbe, podsjetio je pročelnik, koja je bila zainteresirana za visoko školovanje brodostrojarskih časnika  odnovan odsjek koji je 1965. godine s radom započeo.

- Moderno visoko obrazovanje u Dubrovniku počinje s Višom pomorskom školom, a sljednik svih njih je Sveučilište koje je suvremena visokoškolska ustanova. Prolazili smo kroz transformacije, ali smo zadržali prepoznatljivost prema strogim međunarodnim kriterijima. Naši nastavnici imaju veliko pomorsko i plovidbeno iskustvo, a daljnjim obrazovanjem nastavljaju udovoljiti visokim zahtjevima što nas čini kvalitetnijim i prepoznatljivijim - istaknuo je Koboević dodavši kako visokoškolsko obrazovanje pomoraca u Dubrovniku otvara vrata svijeta studentima koji su kasnije postali zapovjednici i upravitelji stroja, inspektori, članovi uprava i menadžeri poznatih domaćih i stranih brodarskih kompanija.

- Sve što smo ostvarili rezultat je zajedničkog rada, ponekad odricanja, a bilo je i teških trenutaka. Hvala svim profesorima, djelatnicima i studentima što su kroz šest desetljeća gradili i unapređivali pomorski odjel da bi bili dio tradicije hrvatskog pomorskog školstva - poručio je Koboević naglasivši kako je do danas na Visokom pomorskom učilištu diplomu steklo 3273 studenta, a danas je upisano 319 studenata na odjelu , a 22 nastavnika su zaposleni od čega je 11 doktora znanosti.

Senat Sveučilišta donio je odluku o dodjeli priznanja svojim živućim nastavnicima i djelatnicima za izniman osobni doprinos: mr.sc. Dragu Vojvodiću, profesoru emeritusu Mateu Milkoviću, doc.dr.sc. Jadranu Šundrici, doc.dr.sc. Matku Bupiću i prof.dr.sc. Branki Milošević-Pujo.

Dodijeljena su priznanja suradničkim ustanovama za uspješnu dugogodišnju suradnju: Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Zakladi pomorsko-trgovačke akademije Ivo Račić, Privrednoj banci, Atlanskoj plovidbi i Dubrovački peljari.

Popularni Članci