OD BAJKERA DO SVEĆENIKA Dubrovčani na Stradunu potpisivali peticiju za legalizaciju konoplje (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije danas je organiziralo potpisivanje peticije za legalizaciju uzgoja konoplje u medicinske svrhe ispred ljekarne Male braće.

„Drago mi je što se neke stvari promijenile u Gradu i u načinu razmišljanja građana. Hvala svima koji su danas potpisali ovu peticiju. Treći smo grad u Hrvatskoj koji je krenuo s ovom akcijom, nakon Rijeke i Zagreba. Svi znamo što se događalo oko Huanita Luksetića. To je sada dobilo neke veće razmjere. Dubrovnik je prvi u svemu, u ovome smo treći, no ja sam svejedno ponosna,“ izjavila je Patricija Švaljek ispred organizatora.

Akciju je podržao Jerko Ban, upravitelj župe na Osojniku koji surađuje s Društvom multiple skleroze.

„Danas sam došao dati podršku svojim prijateljima koji su oboljeli od multiple skleroze i podršku plemenitim ciljevima jer se njima traži medicinska pomoć. Treba naglasiti kako se traži legalizacija uporabe konoplje za medicinske svrhe. Treba razlikovati uporabu marihuane u medicinske svrhe za razliku od svih drugih uporaba koje nisu legalne,“ izjavio je.

Svoj potpis je dala i neurologinja Mira Ivanković.

„Jako je važno podržati ovu inicijativu za naše oboljele jer uporaba konoplje je važna u liječenju odnosno smanjenu simptoma koje bolesnici imaju. To nije lijek koji će izliječiti bolest niti će usporiti progresiju, ali će pomoći u simptomima pogotovo kod oboljelih koji imaju izražene bolove i ostale simptome. Konoplja se pokazala djelotvornom i u liječenju depresije i brojnih drugih bolesti. Trebamo pomoći našim bolesnicima i omogućiti im da imaju što kvalitetniji život,“ kazala je.

Cilj ove akcije je ponovno potaknuti javnu raspravu i nastaviti proces legalizacije konoplje, primarno u svrhu liječenja, pri čemu se ne smije zanemariti niti industrijski uzgoj koji je trenutno također, prema njihovom mišljenju, previše ograničen. Kao rezultat akcije organizatori očekuju oslobađajuću presudu za Huanita i legalizaciju uzgoja konoplje u medicinske svrhe po uzoru na mnoge europske zemlje.

Svi oni koji su zainteresirani za potpisivanje peticije to mogu napraviti tijekom sljedećeg tjedna na adresi Ulica branitelja Dubrovnika 3, prekoputa hotela Hilton Imperial, od 10 do 13.30 sati.

Tko je bio danas na Stradunu, provjerite u fotogaleriji.

Popularni Članci