OD MALO BURE NAPRAVILI OLUJU STOLJEĆA Kad jednom zatreba pravo upozorenje, možda ga nitko neće shvatiti ozbiljno

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Posljednjih dana Državni hidrometeorološki zavod prema Županijskom centru 112 Dubrovnik šalje upozorenja od hladnoće, između ostalog, i za Dubrovnik, koja se dalje prosljeđuju dubrovačkim medijima. 

Tako je primjerice za današnji dan tijekom jučerašnjeg dana Dubrovački dnevnik zaprimio obavijest o 'umjerenoj opasnosti od hladnoće koja može utjecati na zdravlje'. Ipak, nakon nešto nižih jutarnjih temperatura koje su i dalje u plusu i sasvim su specifične za zimsko doba godine, trenutno je na suncu sasvim ugodno. Barem za veljaču.

Naime, u 10:00 sati je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Dubrovniku izmjereno 10 stupnjeva što je nešto više od prosječne temperature za veljaču za Dubrovnik, koja iznosi 9,4 Celzijeva stupnja, a koja je dobivena mjerenjima u razdoblju od 1961. godine do 2016. godine. Riječ je o službenim podacima koji se mogu naći na stranicama DHMZ-a. Štoviše, prema prognozi DHMZ-a, današnja bi se temperatura zraka trebala kretati i do 13 Celzijevih stupnjeva.

"Po meni se s takvim potezima desenzibilizira javnost pa kad jednom stvarno zatreba pravo upozorenje, može se dogoditi kako ga nitko neće shvatiti ozbiljno," izjavio je dubrovački fotograf i zaljubljenik u meteorologiju Daniel Pavlinović iz udruge Storm Chasers Dubrovnik.

Crveno na Meteoalarmu koje označava 'izuzetno opasno vrijeme, uz moguće velike štete i nezgode u većini slučajeva opasne po život' se za dubrovačko područje znalo izdati prilikom visokih temperatura ili jako niskih temperatura te obilnih pljuskova zbog kojih bi dio grada znao poplaviti, ali i kada bi palo svega nekoliko kapi kiše.

Dubrovački dnevnik nije meteorološka organizacija i u njemu ne rade stručnjaci za meteorologiju, ali kao medij ima odgovornost prema javnosti te je iz tog razloga dužan prenositi i obavijesti za javnost koje šalju stručnjaci. Ipak, kao medij svakako ima pravo preispitivati koliko su informacije uopće relevantne, koristeći zdrav razum. S obzirom na to kako vani nema snijega, temperature ne idu ispod ništice, a pingvini ne šetaju Ulicom Iva Vojnovića, Dubrovački dnevnik je povukao pitanje opravdanosti upozoravanja na zimske temperature u zimskom dijelu godine koje tijekom dana rastu čak i do 13 Celzijevih stupnjeva.

Popularni Članci