ODE JOŠ JEDNA ZELENA ZONA Otkrivamo projekt zgrada koje će se graditi ispod tvrđave na Babinom kuku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Hrvoje Batinić
Investitori su kupili negrađevinsko zemljište, koje je godinu dana poslije, postalo građevinsko

Nedavno je na Njuškalu osvanuo zanimljiv oglas o prodaji atraktivnog građevinskog zemljišta na Babinom kuku, na neizgrađenom prostoru ispod tvrđave prema desnoj strani kada se gleda sa strane Uvale Lapad. Sveukupno se prodaje 2726 kvadrata građevinskog zemljišta, na kojemu je u GUP- u ucrtana oznaka M11, odnosno tu se mogu graditi niske stambene i poslovne građevine. Vlasnici spomenutu kvadraturu prodaju za 2 milijuna i 400 tisuća eura.

A tko su vlasnici? Uvidom u sudski registar došli smo do podatka da su vlasnici spomenute parcele (točnije njih dvaju) tvrtka Nikolay d.o.o.. Tu je tvrtku osnovao Nikolay Zheleznyakov, a sadašnji član Uprave je Aivar Roostik. Tvrtka je također povezana s estonskom tvrtkom Nordmet Invest Ou.

Oni su 2004. godine kupili dvije parcele na Babinom kuku od američkih iseljenika. Jednu parcelu su platili 371 tisuću eura, dok su drugu parcelu platili 458 tisuća eura, odnosno sveukupno su platili atraktivno zemljište za 829 tisuća eura. Sada isto to zemljište prodavaju za tri puta veću cijenu.

Postoji kvaka zašto je cijena trostruko skočila – rekli smo već da je tvrtka Nikolay kupovala zemljište 2004. godine. Te je godine spomenuto zemljište u prostornom planu bilo zelena zona, odnosno nije se smjelo graditi. Samo godinu dana poslije, točnije 2005. godine, tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica i tadašnje Gradsko vijeće izmjenama i dopunama GUP-a prebacili su taj predio Babinog kuka iz zelene zone u građevinsku. To nam je potvrdio odgovor Grada Dubrovnika.

-Predmetna čestica je PPU-om i GUP-om iz 2005. prenamijenjena u M11 zonu. Po Prostornom planu bivše općine Dubrovnik iz 1986. bila je u zelenoj zoni – kazala nam je gradska resorna pročelnica Jelena Lončarić.

Na internetskoj stranici tvrtke Nordmet postoji idejni projekt kako je naselje na Babinom kuku treba(l)o izgledati. Riječ je o manjim zgradama, njih čak 5 manjih i jednom većom. Pored slika, stoji da Nordmet trenutno prodaje prava za gradnju građevina na Babinom kuku.

Epilog ove priče je, ako Estonci pronađu kupca, da će trostruko zaraditi, a da će Grad Dubrovnik zauvijek izgubiti još jedan zeleni pojas. To je samo nastavak priče o prekomjernoj gradnji po užem području Dubrovnika nauštrb prirode. Kako je netko primijetio, uskoro bi čitav prostor Babinog kuka sa strane Uvale Lapad, mogao nalikovati brazilskim favelama.

Mnoge zone na užem području Grada, od Kantafiga do Belvedera, koje su se za vrijeme bivše Općine Dubrovnik vodile kao zelene zone, prebačene su u građevinske. Lijepi dio njih prebačeno je u vrijeme bivše gradonačelnice Dubravke Šuice (sjetimo se samo Svetog Jakova po kojemu se operirale tvrtke bliske generalu Vladimiru Zagorcu), nakon što su investitori kupovali poljoprivredna zemljišta.

Maro Marušić

Popularni Članci