ODGOVOR BIVŠEG GRADONAČELNIKA Vlahušić: Pezo bi bio na Zavodu za zapošljavanje da nije u HDZ-u

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća govorilo se i tužbi Grada prema Excelsa nekretninama te aferi Revelin. Kroz te dvije teme gradonačelnik Mato Franković i gradski vijećnik HDZ-a Blaž Pezo posebno su se obrušili na nekadašnjeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Pak, za portal Dubrovački dnevnik Andro Vlahušić prokomentirao je neke od njihovih navoda.

Vlahušića se u aferi Revelin tereti da je pogodovao Lukši Frankoviću, zakupcu tvrđave Revelin te tako oštetio gradski proračun. Gradonačelnik Franković je na jučerašnjoj sjednici rekao kako "Vlahušić bježi od pravosuđa", kazavši i kako je najlakše biti kukavica. Pak, Blaž Pezo je dodao kako Vlahušić nije kukavica, već da je on "jedan kriminalac koji će ostati kriminalac, lopov, lažov, cirkusant, uglavnom ono što bi se reklo đon obraz". Više o toj temi možete pročitati OVDJE.

Vlahušić ove riječi i nije želio puno komentirati.

- Peza se ne isplati komentirati. To su riječi čovjeka koji da nije u HDZ-u bi u najboljem slučaju bio na Zavodu za zapošljavanje. Niti što zna, niti što umije. Jedino tako može govoriti riječi koje su neprimjerene i neistinite. A i pokazuje strah od mene, to je očito. - naveo je Vlahušić.

No, Vlahušić se ipak detaljnije osvrnuo na temu tužbe Grada prema Excelsa nekretninama zbog nezakonitog stjecanja novčanih sredstava, odnosno neplaćanja koncesije. Tužba iznosi 30 milijuna kuna, a Mato Franković je znakovito kazao i kako je sumnjivo što je taj posao dočekao ovu gradsku upravu, zapitavši se je li "netko namjerno ili nenamjerno želio oštetiti proračun jer se prethodno dogovorio nešto". Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

- Prije par mjeseci sam pred troje zamjenika državnog odvjetnika u Dubrovniku davao višesatni iskaz oko golfa na Srđu, ali o tome neću govoriti. No, vrlo detaljno smo pretresli i dubrovačke zidine te dubrovačku žičaru. Jasno sam im rekao oko žičare neke stvari, koje oni i sami znaju jer su sudjelovali u pisanju zakona o žičarama kojim je omogućeno da sav prihod od koncesije pripadne Gradu. Svjesni su oni da je to "lex Vlahušić". Da njega nema, koncesija za žičaru bi iznosila šest posto, dijelila bi se između Grada, Županije i države te bi Grad imao dva posto. - naveo je Vlahušić.

- Zamjenicima državnog odvjetnika sam rekao da smo s našim sudskim vještakom, kojeg je Grad angažirao, napravili tri analize potencijalne koncescije. One od 30 posto, 24 posto i 19 posto. Naravno da sam preferirao da to bude 30 posto, ali Povjerenstvo Gradskog vijeća se usuglasilo da to bude 24 posto, a Ministarstvo prometa je presudilo da ona iznosi 15 posto. To je bila nekakva sredina jer je Excelsa htjela šest posto. I to je bilo bez ustupaka na autobuse. Ali, što se dogodilo? To su srušili Franković i Kristić. Mnogi su mislili tu da sam nasilan prema Excelsi, da želim uzeti novce, da nepotrebno ratujem... Međutim, Franković je srušio i naplaćivanje zaustavljanja autobusa na žičari s čim je Grad oštećen u iznosu od 800 kuna po autobusu, odnosno 20 kuna po putniku. Mato Franković je napravio gužvu i oštetio gradski proračun, što je kazneno djelo - konstatirao je Vlahušić.

Objasnio je da su razgovori koje je vodio sa zamjenicima državnog odvjetnika snimani te da im se uz dozvolu može i pristupiti.

- Uglavnom, s visokom koncesijom, kao i naplatom svih dugova od 2010. godine, kao i jednom godinom naplate od zidina, Grad ima novca za kupiti cijelu Excelsu, i sve ono na Pilama. Vrlo smo detaljno analizirali stvar. E sad, drago mi je što se sad raspravlja ono o čemu smo govorili u službenim prostorijama DORH-a. Te riječi nitko ne može poreći. To ostaje, kao što ostaje i da je Franković srušio ugovor i omogućio ogromnu dobit Excelsi zbog ukidanja plaćanja za autobuse. U toj borbi sam bio sam, kao što sam sam bio i u donedavnoj borbi za zidine, ali gustam kad nakon određenog vremena novi ljudi prihvate ideje. To znači da je ta ideja bila dobra.  - zaključio je Andro Vlahušić.

Popularni Članci