Posjetili smo najmlađi odjel u dubrovačkoj bolnici: 'Naša misija je neizlječivim bolesnicima uljepšati ostatak života'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Jedan liječnik, sedam sestara i pet njegovateljica svakodnevno čine sve kako bi pomogli neizlječivim pacijentima koji borave u najmlađem odjelu u dubrovačkoj bolnici.

Odjel za palijativnu skrb u OB Dubrovnik utemeljen je prije tri i pol godine. Prve tri godine djelovao je u sklopu Internističke službe, a zadnjih šest mjeseci organiziran je kao samostalan bolnički odjel. Upravo tada, za šefa Odjela, došao je primarijus Srećko Ljubičić koji je prethodno 25 godina radio na Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Nakon ukupno 30 godina liječničkog staža za njega je, kako je istaknuo, rad na Odjelu za palijativnu skrb kruna profesionalne karijere.

Tjelesna, psihička, duhovna i socijalna uloga Odjela

- Ovaj posao razlikuje se od dosadašnjeg utoliko što na Odjel dolaze takozvani palijativni bolesnici, a to su osobe kojima standardna - kurativna medicina više ne može pomoći u izlječenju i kontroliranju njihove bolesti. Upravo u tome se ogleda naša misija i poslanje na ovom Odjelu, a to je da bolesnicima osiguramo i pomognemo najviše što možemo, da učinimo što kvalitetnijim ostatak njihovog života - kazao je doktor Ljubičić. On je cijeli radni vijek, kako pojašnjava, doslovno morao trčati prema bolesniku, oživljavati ga i spašavati, no dodaje kako je ovaj posao jedna druga priča - tu je pacijent koji je već prošao bolnički tretman i brojne neugodne dijagnostičke i terapijske postupke te sada ima status neizlječivog bolesnika kojemu standardna medicina više ne može pomoći.

- Takvi pacijenti imaju niz simptoma koji ih muče, ali i članovi njihovih obitelji imaju niz problema s kojima se suočavaju. E upravo je tu taj prostor gdje mi profesionalci s Palijativne skrbi možemo djelovati. Nastojimo pomoći bolesnicima kako u tjelesnim, psihičkim i duhovnim poteškoćama, ali isto tako i njihovim najbližima u socijalnim problemima, što je također jako važna dimenzija ove skrbi - naglašava doktor Ljubičić. Dodaje kako pacijente ne dijele po godinama iako su većina njih starije dobi. Prvenstveno je riječ o onkološkim i neurološkim pa tek onda svim ostalim pacijentima.

Od osnutka Odjela za palijativnu skrb prisutna je glavna sestra Kate Šutalo. Desna je ruka šefu u organizaciji i vođa u koordinaciji ostalim sestrama i njegovateljicama. Sestra Šutalo navodi kako je sve na Odjelu usmjereno na pacijente, njihove želje i probleme bilo koje vrste.

- To je ona razlika od kurative medicine, kada je medicinsko osoblje usmjereno na bolest koju je potrebno izliječiti i sve ide prema tome. Mi pak idemo prema simptomima koju su nastali iz te bolesti, a koja je kod palijativnih bolesnika po definiciji neizlječiva. Trudimo se smanjiti njihovu patnju i zadnje trenutke im pokušavamo uljepšati i olakšati – kazala je sestra Kate.

Govoreći o kraju života, ovozemaljskom kraju ili jednostavno rečeno smrti, sestra Šutalo, ističe kako bi se o dostojanstvu istoga moglo raspravljati unedogled.

Sve za pacijente

- Što zapravo znači dostojanstvena smrt? Mi o tome puno ne filozofiramo već se trudimo zaokupiti pažnju pacijenata na svaki način. Upravo zato, naš Odjel ne izgleda kao ostali odjeli – rekla je sestra Kate te pojasnila kako osoblje želi pacijentima posljednje trenutke učiniti što sličnijim njihov dom. Zbog toga je interijer, kojemu su dušu dale sestre, ugodan i toplo uređen, a obiteljima su posjete dozvoljene 24 sata dnevno tijekom cijelog tjedna. Svaka soba na Odjelu za palijativnu skrb u dubrovačkoj bolnici je drugačija od ostale, obojena nježnim bojama, uredna i mirisna s nepretencioznim ukrasima i slikama koje su većinom poklonili članovi Udruge likovnih umjetnika Dubrovnik i ostali.

Inače, doktor Ljubičić i sestra Šutalo naglašavaju kako su na Odjelu veliko bogatstvo volonteri te posebno ističu dubrovačkog tenora Stijepa Gleđa Markosa koji ih dva puta mjesečno posjećuje i pjeva pacijentima što je jako dirljivo i nemjerljivo. Također, Odjel redovito posjećuje i bivši bolnički kapelan don Jerko Ban koji obilazi pacijente neovisno koje su vjeroispovijesti i s njima razgovara o svemu.

- Pacijenti i rodbina mogu sudjelovati u svim aktivnostima na Odjelu od terapije do hranjena. Članovi obitelji mogu tu i spavati posebno ako borave mlađi pacijenti od kojih se njihovi najbliži teško odvajaju – govori sestra Kate Šutalo prisjećajući se kako su za Badnjak pravili prikle što je sve na Odjelu oduševilo i opustilo, ali i zaokupilo pažnju pacijentima.

- Na drugim odjelima akutni pacijenti su prioritet i cilj je pomoći u kratkom periodu što se više može, no kod nas je sva pažnja posvećena simptomima palijativnih pacijenata. Želimo im pomoći da što prije pođu doma. Kod nas je lijepa atmosfera, ali je njima ipak obitelj najdraža – kazala je sestra Kate Šutalo. Koliko emotivno utječe na njih ovaj posao, odgovara kako čovjeka pogađaju tuđe patnje, ali ističe kako su svi djelatnici odjela prvenstveno profesionalci.

- Nije nam lako gledati posebno mlađe onkološke pacijente, ali smo zato sretni kada su oni zadovoljni. Naše njegovateljice su stalno s pacijentima. One sate provode s njima, razgovaraju, piju kavu ili ponekad ih samo drže za ruke, a oni im pričaju svoje živote – prepričava sestra Kate Šutalo.

Doktor Ljubičić naglašava kako je izgradnja i opremanje Odjela omogućeno zajedničkom i koordiniranom akcijom Opće bolnice Dubrovnik, Zaklade Blaga djela, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke biskupije. Prema njegovom mišljenju utemeljenje Odjela za palijativnu skrb u dubrovačkoj bolnici može biti dobar primjer kako riješiti i druge javne potrebe u gradu.

Oplemenjen kraj ljudskog života

Također ističe kako na su pacijentima na Odjelu za palijativnu skrb uvijek na raspolaganju i drugi liječnici OB Dubrovnik, posebno kolege s Internog odjela, a istovremeno s radom Odjela odvija se uspješna suradnja s Mobilnim palijativnim timom Doma zdravlja Dubrovnik.

Zajednička misao koja povezuje sve na Odjelu, dodaje doktor Ljubičić, su bez sumnje pacijenti, no naglašava da je dobra komunikacija s članovima njihovih obitelji od iznimne važnosti.

- Većina naših pacijenata ne umre na Odjelu već ih mi pripremamo za odlazak u ustanove poput staračkog doma ili pak doma - da njihovi ukućani o njima skrbe. Kao medicinski profesionalci educirano smo za borbu protiv smrti i kroz godine rada nagledali smo se svega. Radom s bolesnicima, koji se približavaju ovozemaljskom kraju, u neku ruku oplemenjujemo završetak ljudskog života. Ako ne možemo produžiti nečiji život, možemo bar pomoći i učiniti ga ljepšim – zaključio je za Dubrovački dnevnik šef Odjela za palijativnu skrb u Općoj bolnici Dubrovnik primarijus Srećko Ljubičić.

Popularni Članci