Olga Muratti o imenovanju ravnateljice OŠ Lapad: Ovo je jedan od rijetkih Zakona kojim političko kadroviranje nije način odabira kandidata!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Predsjednica dubrovačkog HSU-a Olga Muratti komentirala je natječaj za ravnateljicu OŠ Lapad. Podsjetimo, na natječaj se javila nastavnica engleskog jezika Nikolina Soko, a kandidaturu je povukla trenutna ravnateljica Mirjana Kaznačić. 

"Upravo gledam i slušam izjave naših političara vezane za izbor ravnateljice OŠ Lapad koji tako olako tvrde da se radi o političkom kadroviranju. Ne mogu na sve ovo ne reagirati i poručiti svima koji se upuštaju u ovakve komentare da prouče zakonsku regulativu vezanu za izbor ravnatelja. Zakon je jasno propisao izborni postupak, a ja bih ukazala na činjenicu da Školski odbor ima sedam članova od kojih su tri predstavnici osnivača (politike), tri predstavnici učitelji i zaposlenika, jedan predstavnik roditelja, a odluku o izboru ravnatelja se donosi većinom glasova ukupnog broja članova (četiri glasa ZA).

Znači politika nema većinu jer većinu čine učitelji, zaposlenici i roditelji.

I još nešto, na sjednici Školskog odbora predstavnici učitelja i zaposlenika (tri) MORAJU glasovati onako kako su se svi učitelji i zaposlenici izjasnili tajnim glasovanjem, a predstavnik roditelja (jedan) MORA glasovati onako kako se Vijeće roditelja na tajnom glasovanju izjasnilo.
Glasovanje na Školskom odboru je JAVNO.

Znači, ako su zaposlenici, učitelji i roditelji TAJNIM glasovanjem odabrali jednog kandidata onda politika ne može izabrati drugog ma koliko god to željeli! Ovo je jedan od rijetkih Zakona kojim političko kadroviranje nije način odabira kandidata!

Naravno da se može lobirati (a vjerojatno i čini) kod svih koji tajno glasuju, ali je to ipak veliki broj sudionika pa tko to uspije govori puno o onima koji su glasovali...

I na kraju, može politika željeti i pokušavati, ali ne može mijenjati rezultate tajnog izjašnjavanja .
Znači, ako dotična kandidatkinja bude izabrana onda to nije isključivo volja politike.

Mogućnost odlučivanja je u rukama navedenih, a ako oni prihvate i političku volju onda... tko im je kriv?!", poručila je Olga Muratti koja je i sama bila dugogodišnja djelatnica u osnovnoj školi.

Mirjana Kaznačić povukla kandidaturu za OŠ Lapad, Nikolina Soko jedina kandidatkinja za ravnateljicu

Popularni Članci