ONI SU GRAD ODRŽAVALI NA ŽIVOTU Prije 27 godina isplovio je gliser Odreda naoružanih brodova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Joško Koprivec, privatna arhiva
Na današnji dan 1991. isplovio je gliser Odreda naoružanih brodova, sv. Vlaho, koji je za tu svrhu prenamijenjen u Atlasovu brodogradilištu u Mokošici.

U sastavu ONB bile su ukupno 22 dobro opremljene brodice raznih veličina s ukupno 117 pomorskih dragovoljaca.  

Odred naoružanih brodova je samonikla, dragovoljna postrojba koja je označavala jedan od najvažnijih čimbenika uspješne obrane Dubrovnika zahvaljujući tome što je probijala pomorsku blokadu, ali i uspostavljala morski koridor dopremanja hrane, lijekova, streljiva, plina i svega onoga što je bilo neophodno u cilju što veće normalizacije života u ratnom Gradu pa je stoga njihov doprinos u obrani tada izmučenog Grada i njegovih civila nemjerljiv. Ekipa Odreda je također prevozila branitelje i ranjenike, a njen je osnivač i ratni zapovjednik bio pukovnik Aljoša Nikolić. 

Tijekom izvršenja brojnih zadaća poginulo je pet pripadnika, procjenjuje se da tijekom svog djelovanja od rujna 1991., pa do prosinca 1992 gliseri odreda prevezli su više od 5 tisuća civila, ranjenika i vojnika te prebacili više od 4 tisuće tona raznog tereta. Najvažnije uporište Odreda bio je otok Jakljan.

Odred naoružanih brodova odlikovana je 2006.., Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu. Unatoč zaslugama niti jedan pripadnik Odreda nije dobio ni časnički ni vojno-pomorski čin.

Posljednji i jedini očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova imena Sveti Vlaho, restauriran je i izložen u parku Batali kao muzejski primjerak.

Pročitajte njihovu priču:

ONI SU ODSJEČENI GRAD ODRŽAVALI NA ŽIVOTU! 'Gađali su nas minobacačima, tenkovima, topovima, ali nismo se stigli bojati'

Popularni Članci