ODGOVORNO PONAŠANJE U PROMETU Ivana Špec, Pavo Đurić i Gordana Čagalj su najuzorniji dubrovački vozači

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
U skolopu predstavljanja projekta "Dan ljubaznosti u prometu"  dodijeljene su prigodne pohvalnice Ivani Špec, Pavu Đuriću i Gordani Čagalj koji su proglašeni najuzornijim vozačima u prometu iz Dubrovnika.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je cilj akcije "Dan ljubaznosti u prometu" bio osvijestiti građane kako bi se pridržavali prometnih pravila.

- Odabrali smo određene vozače i vozačice kao najuzoritije, a vjerujem da takvih ima još. Svakako, nastavit ćemo s ovakvim aktivnostima i ubuduće i već osmišljavamo s Gradom i Županijom nove projekte jer nam je najvažnije očuvanje ljudskih života koji su najvrjedniji - kazao je načelnik Pavličević dodavši kako se policiju često doživljava kao represivni aparat, međutim, naglasio je načelnik Pavličević, policija radi u cilju prevencije i osvještavanja građana kako bi se pridržavali prometnih pravila i imali što manji broj nesreća.

Policijski službenik Prometne policije Denis Pavela koji je bio voditelj spomenutog projekta opisao je kako su izabrali tri vozača kojima su dodijelili nagrade. Naime, u suradnji s Privatnom gimnazijom Dubrovnik, uz pomoć učenika, policajci su jedan dan bilježili vozače koji su na prijelazu propustili pješake te su došli do 400 vozača koje su kasnije provjerili u sustavu. Pavo Đurić koji je vozač od 1971., Ivana Špec od 1997. i Gordana Čagalj od 1990. godine pokazali su se kao vozači koji od početka svoje vožnje pa do policijskog projekta nisu imali niti jedan prometni prekršaj i prouzrokovanu nesreću.

- Projekt smo proveli radi poticanja tolerantnijeg odnosa između vozača i pješaka, a posebno u kontekstu da vozači poštuju prednost pješaka na prijelazima. Cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije, a želja nam je da kulturno i ljubazno ponašanje postane dio naše svakodnevice, no to je proces koji traje. Nastavit ćemo dalje s ovakvim aktivnostima kako bi poticali odgovorno ponašanje u prometu - kazao je policijski službenik Denis Pavela.

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Mato Bender naznačio je kako je jedan od prioriteta PU dubrovačko-neretvanske smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, a istaknuo je podatak kako su od početka godine do danas u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena četiri smrtna slučaja u prometu, dok ih je prošle godine bilo pet. 

Zamjenica gradonačelnika Grad Dubrovnika Jelka Tepšić čestitala je policiji na projektu "Dan ljubaznosti u prometu".

- On daje lijepu poruku svima koji smo sudionici u prometu da zapravo lijepa riječ sva vrata otvara pa ljubaznost vozača može biti upravo onaj trenutak koji će neku lošu situaciju ublažiti - kazala je Tepšić istaknuvši kako Grad Dubrovnik ima dobru suradnju s Prometnom policijom. Dodala je kako policajci daju maksimum da se izbjegavaju gužve koje su prema njenom mišljenju nužne kada je vrijeme turističke sezone.

- U zadnjih 15-ak dana svjedočili smo puno boljoj kontroli gužvi i zahvaljujući timu prometnih redara koji svakodnevno odrađuju posao pomaci se primjećuju. Grad je takav kakav jest - predivan je, no ima svoja ograničenja što nam otežava rješenje prometnih problema - kazala je zamjenica Tepšić. Županijska v.d. pročelnica  za društvene djelatnosti Jelena Dadić kazala je kako Dubrovačko-neretvanska županija podržava akciju.

- Uz brojne pogodnosti koje turizam Dubrovniku donosi za većinu građana gužve su negativne i dobro je da u takvim situacijama postoje vozači koji zadrže smirenost, ljubaznost i poštuju prometna pravila. Zbog toga im čestitam na tome - kazala je pročelnica Jelena Dadić dodavši kako zajednički rad Županije, Grada i Policijske uprave može rezultirati da se građani osjećaju ugodnije i sigurnije. 

Pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo rekao je kako prometni redari dobro rade svoj posao istaknuvši protekle dana kada su bile gužve.

- Gužvi će uvijek biti, ali ulažemo sve napore da se one ne vide - kazao je pročelnik Đuro Šutalo.

Popularni Članci