OSIM JAMBA IMA I DRUGIH ZANIMLJIVIH VLASNIKA Evo kako i kada su se gradile kuće na Petki

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svaka daljnja gradnja na Petki zabranjena je tek 1987. godine

Velika i mala Petka su jedno od rijetkih preostalih zelenih površina u Dubrovniku koje nije načela gradnja. Štoviše, prema važećem GUP-u Dubrovnika iz 2005., te njegovim izmjenama iz 2007., te 2014. godine zabranjena je ikakva gradnja na području Velike i Male Petke koje su proglašene park šumom.

Međutim,  kada se ide cestom prema hotelu Dubrovnik Palace s gornje strane puta jasno se vidi nekoliko kuća koje su ipak izgrađene na prostoru gdje je danas gradnja strogo zabranjena. Kako je to moguće? Vjerovali ili ne, gradnja na Petki se zabranila tek 1987. godine kada je tadašnja Skupština Općine Dubrovnik Petku proglasila posebno zaštićenim objektom prirode. Sve su se te kuće izgradile prije te godine, a kasnije su se, naravno, samo uređivale.

Vlasnici tih danas itekako atraktivnih nekretnina su obitelji Salameh, Kalauz, Pende (nasljednik stare dubrovačke obitelji Bona), Danilović, a javnosti je najpoznatija Petra Tarle, koja je također vlasnica jedne kuće s gornje strane Masarykovog puta.

Petra Tarle, o čemu je svojevremeno pisao Jutarnji list, bila je predsjednica Uprave Osiguranja Zagreb, a svojedobno je protiv nje Državno i Općinsko odvjetništvo podignulo optužnicu. Tarle je kuću na Masarykovom putu otkupila od tvrtke Petrus koju je osnovao poznati dubrovački poduzetnik Andro Gandić. U optužnici su, među ostalim, istražiteljima bile sumnjive kupoprodaje Tarle i Gandića, odnosno odvjetništvo ih je teretilo da je Tarle od Gandića fiktivno kupovala nekretnine, koje uopće nisu bile u njegovom vlasništvu. Gandić je u to vrijeme bio drugi najveći pojedinačni dioničar Osiguranja Zagreb. Kako god bilo, Tarle se još uvijek vodi kao vlasnik, a kuća na cesti prema Hotelu Palace iznajmljuje se gostima za odmor.

Osim ovih privatnih vlasnika, preostale nekretnine i neizgrađene parcele na tom području su u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika, osim jednog povećeg zemljišta veličine 6 tisuća metara kvadratnih, koji je u vlasništvu tvrtke Aniar Finance iz Zagreba. Direktor te malo poznate tvrtke koja nema zaposlenih je Hrvoje Veršić, a kako i zbog čega su kupili (ili postali) vlasnici zemljišta na Petki nije poznato. Bez obzira što je spomenuta tvrtka vlasnik atraktivnog zemljišta nedaleko od mora, na njemu ništa ne smiju graditi.

Ovih dana se Petka opet spominje i u kontekstu Stipa Gabrića Jamba, koji je također vlasnik jedne parcele u park šumi. Naime, u ovršnom postupku Reiffeisen banke prema Gabriću Jambu našla se i zemljište na Petki, koju banka prodaje po cijeni od 8,5 milijuna kuna. Kao potencijalni kupac spominje se tvrtka Plavi projekt iz Zagreba.

Nakon te vijesti odmah su krenule špekulacije da bi u budućnosti moglo biti pritisaka da se na Petki omogući gradnja. Ako itko u budućnosti dopusti ikakvu daljnju gradnju na Petki time je automatski upisao svoje ime u crnu listu Dubrovnika za čitavu povijest. Dosta je već zla napravljeno raznim zelenim zonama po Gradu.

Popularni Članci