OSNOVA LJUBAVI PREMA DRUGIMA Laszlo Pinter objasnio što je zdrava ljubav prema sebi (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Levi
Laszlo Pinter, integrativni tjelesno-orijentirani terapeut, održao je predavanje u Narodnoj knjižnici Grad, 18. listopada, na temu građenja zdrave ljubavi spram sebe pod imenom ''Ljubav prema sebi kao osnova ljubavi prema drugima''.

Osnovna postavka je da ako se ne znamo na zdrav način odnositi prema sebi, onda ćemo to odricanje od ljubavi prema sebi i tu nezrelost prenositi u odnose s drugim ljudima. Zahtijevat ćemo od drugih da nas nerealno vole ili nećemo znati voljeti druge. Pinter je spomenuo i oblike nezdrave ljubavi prema sebi poput narcizma i egocentričnosti koji su u našem društvu izraz iskrivljene ljubavi dodavši kako upravo zbog toga što 'se ne smije zdravo voljeti sebe stvara se potreba koja se iskrivljava sve više u narcizam i egocentrizam'.

-  Zdrava ljubav prema sebi  postoji u svima nama kao potreba da sebe doživimo pozitivno. Mi smo autentični, jedinstveni i izvor života je u nama i taj izvor živote stvara ugodu i osjećaj ljubavi prema životu. To je zdrava ljubav i to se u našem društvu ne potiče, već se sputava i onda ljudi pobjegnu u egocentrizam kako bi drugi smatrali da je on netko bitan. Dovoljno je samo reći ''ja mogu biti dobar i uživati u životu'' – istaknuo je Pinter.

Integrativni terapeut je govorio i o porijeklu nastanka lošeg odnosa prema sebi u prvim mjesecima i prve tri godine života kada naša osobnost najviše izrasta i najlakše se ošteti. Od njenog korijena koji možemo naći već u periodu našeg fetalnog razvoja, kada je taj proces izvan naše svjesne kontrole i ovisan je o osjećajnim stanjima naše majke koja nas je u svom tijelu nosila.

- Liječenje je proces psihoterapije i osobnog razvoja kojim se mi bavimo.Moramo prvo vratiti sebe stvarnim osjećajima i impulsima koji su iskrivljeni i istražiti zašto su iskrivljeni. Zatim dolazimo do  prihvaćanja zašto smo takvi, zašto imamo sram, strahove i mržnju.  Istraživanjem se dolazi do prihvaćanja sebe i ublažavanja unutrašnjih tenzija – zaključio je Laszlo Pinter.

Ova tema predavanja bila je ujedno i najava otvaranja škole Centar za Integrativni Razvoj – Dubrovnik, kao prve generacije koja kreće u studenome ove godine.

Popularni Članci