OTKRIVAMO DETALJE Roditelji žele promjene radnog vremena vrtića i drugačije smjene

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Roditelji djece upisane u Dječje vrtiće Dubrovnik iskazali su potrebu za promjenom radnog vremena vrtića, pokazalo je istraživanje koje je proveo Grad Dubrovnik.

Prema podacima Dječjih vrtića Dubrovnik, sveukupan broj upisane djece u vrtićima je 1620. Od toga je u ispitivanju potreba roditelja za promjenom radnog vremena Dječjih vrtića Dubrovnik sudjelovalo 868 roditelja ili 54 posto, a anketiranje je provedeno u 14 objekata vrtića od ukupno 19.

Anketirani roditelji, točnije njih 301 ili 35 posto, istaknuli su kako im ne odgovara sadašnje radno vrijeme vrtića. Od onih koji žele izmjene u radnom vremenu vrtića, 64 anketirana roditelja izrazilo je potrebu uvođenja popodnevne smjene u vrtićima od 11 do 21 sat.

„Potencijalan broj djece/roditelja koji imaju potrebu za popodnevnom smjenom dostatan je za popunjavanje nekoliko grupa djece“, potvrdili su iz gradske uprave.

Iz Grada Dubrovnika, na upit Dubrovačkog dnevnika što su još ankete otkrile naveli su kako postoji potreba za značajnom promjenom u vidu uvođenja međusmjene od 9.30 do 19.30 kao i potreba za drugačijim smjenama tijekom ljeta.

„Svaki treći anketirani roditelj ima potrebu za drugačijim smjenama tijekom turističke sezone. Naime, više od polovice anketiranih roditelja potvrđuje da im dijete redovito ide u vrtić i tijekom turističke sezone dok svako treće dijete koje ne ide u vrtić preko ljeta ne ide zato što se teško privikava na promjene grupa, a njih 20 posto ne ide isključivo jer im jutarnja smjena vrtića ne odgovara s obzirom na posao“, naveli su iz Grada Dubrovnika istaknuvši kako je posebna potreba za radom tijekom ljeta u vrtiću "Pčelica" na Lopudu.

Tamo su svi anketirani roditelji, točnije njih 75 posto koji su sudjelovali, izrazili potrebu za radom vrtića preko ljeta. Inače, vrtić na Lopudu ne radi tijekom ljeta.

Grad Dubrovnik će se prijaviti na natječaj za sredstva Europskog socijalnog fonda te za dvosmjenski rad kandidirati vrtić "Palčica".

"Prema rezultatima ankete jasno je da će, za sve one koji žele da im djeca imaju mogućnost boraviti u vrtiću u popodnevnoj smjeni, za sada biti dostatno organiziranje popodnevne nastave u nekoliko grupa u jednom vrtiću“, zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Popularni Članci