OTKRIVAMO Skupocjena slika Đura Pulitike, ukradena iz dubrovačkog hotela, prodavala se na aukciji u Zagrebu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: kontura.com.hr
Počinitelji krađe su osuđeni

Slika 'Dubrovačka luka' umjetnika Đura Pulitike, koja je ukradena krajem prošlog stoljeća iz dubrovačkog hotela Sumratin, prodavala se u proljeće 2010. u Zagrebu u sklopu aukcije koju je organizirala galerija Kontura. Zbog krađe vrijedne slike, na Općinskom sudu u Dubrovniku početkom 2009. godine, branitelj Denis Dilberović osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine. Dilberović je ukradene slike, zamijenio nevještim krivotvorinama.

Posrednik u primopredaji ukradene slike bio je Pero Dujmović, koji je tek pod prijetnjom kazne u iznosu od 20 tisuća kuna, ponešto svjedočio. Rekao je da je slika prodana „anonimnom Zagrepčanu“. Dodao je da se ne može sjetiti imena, ali da se ne radi o uhićenom šefu Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću. Na suđenju se, također, spominjalo da je slika otišla u ruke „nekome iz visoke politike“.

Bilo kako bilo, deset godina poslije, ukradena slika pojavila se u sklopu prodaje aukcijske kuće Kontura. Šefa Konture Zdravka Mihočineca kontaktirali smo da nam kaže što zna o 'Dubrovačkoj luci'. On nam je potvrdio da je slika originalna, ali tu je stao.

-Sjećam se da smo prodavali tu sliku, ali ne sjećam se ni kako je ona došla kod nas, ni je li ju netko kupio – kazao nam je Mihočinec i zaključio da nema pojma gdje se slika nalazi.

Zanimljivo da Mihočinec ne zna ni gdje je danas slika, ni je li ju tko kupio. Ako ne zna da ju je netko kupio, onda je kod njega. Ako nije kod njega, onda ju je netko kupio. Vrlo logično, no njegovi odgovori su kontradiktorni. Nije da se svaki dan uspije prodati vrijedna slika, trebao bi se sjećati detalja. Pitali smo ga je li možda Vidošević donio sliku.

-Da bar jest. Nažalost, Kontura nije radila ni s njim, ni s Komorom – istaknuo je Mihočinec.

Današnja vrijednost ulja na platnu 'Dubrovačka luka' Đura Pulitike procjenjuje se na više od 100 tisuća kuna.

Popularni Članci