NOVI SADRŽAJ U GRADU Otvoreno predziđe od Minčete do Pila (FOTOGALERIJA)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Društvo prijatelja dubrovačke starine svečano je otvorilo za posjetitelje novoobnovljeni dio zapadnog predziđa gradskih zidina od tvrđave Minčeta do bastiona Pile.

Tajnik DPDS-a Denis Orlić pojasnio je kako je riječ o, za javnost, vrijednom dijelu zidina čija je obnova, prema njegovim navodima koštala oko dva i pol milijuna kuna, a DPDS je na ovom projektu radio s Domgradnjom.

- Otvaranjem predziđa omogućit ćemo uvid u vrijedan dio naše baštine i rasteretiti zidine da se može lakše prolaziti. Svakak, bit će ugodno jer većim dijelom je hlad tako da namjeravamo olakšati prolazak gradom - kazao je Orlić.

Predsjednik Nadzornog odbora DPDS-a Zoran Zec istaknuo je kako je otvaranje ovog dijela zidina dokaz da DPDS nastavlja služiti Gradu i građanima.

- Društvo se potvrđuje kao valjana garancija stalne, sustavne i osmišljene obnove spomeničke baštine te kao jedan od najvećih investitora koji nastoji zadržati ulaganje u obnovu. Nakon ustroja nove gradske vlasti, okrenuta je nova stranica između Grada i DPDS-a i započeli su razgovori koji su doveli do potpisivanja trećeg dodatka ugovoru o održavanju zidina što je dodatno približilo i osiguralo partnerski odnos Grada i DPDS-a - kazao je Zoran Zec poručivši kako "duga i svijetla tradicija DPDS-a treba svijetliti i dalje cijelim područjem Dubrovačke Republike".

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost obnovljenog dijela.

- Ovo nije sadržaj koji je ranije postojao i bio otvoren za goste. Riječ je o nečemu novome, a nakon prošlogodišnjeg otvaranja Minčete pruža se dodatni sadržaj što je primjer kako se treba obnavljati spomenička baština - rekao je Franković zahvalivši se DPDS-u na suradnji.

- Drago mi je da smo zatvorili nepotrebne sukobe koji nisu ničemu vodili već samo netrpeljivosti i borbi za prevlast zidinama, a zna se čije su one - gradske i njima upravlja DPDS i Grad te će tako ostatiti i u budućnosti - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci