Dubrovački darivatelji krvi dobili trajni spomen i zahvalu za spašavanje tuđih života (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Povodom 140 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje Republike Hrvatske, 65. obljetnice dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 25 godina otkako je Hrvatski crveni križ postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, otkrilo je spomenik darivateljima krvi koji je postavljen ispred Opće bolnice Dubrovnik.

Predsjednik dubrovačkog Crvenog križa, Vicko Mihaljević, na Svjetski dan darivatelja krvi poručio je kako je spomenik ispred bolnice "trajni spomen, zahvala i poticaj svima koji su dali dragocjenu tekućinu".

- Krv je nešto nezamjenjivo i ne može se proizvesti te ljudi je moraju davati da bi spašavali i produžili nečije druge živote. Zbog toga uvijek kažem 'hvala bogu' jer to znači da dugo neće doći među proizvode koji će imati oznaku 'proizvedeno u Kini' - kazao je Vicko Mihaljević.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, Marijo Bekić, zahvalio se dobrovoljnim darivateljima krvi u ime bolnice i svih pacijenata.

- Darivatelji su najbolji među nama jer daju dio svoga tijela da bi netko drugi mogao živjeti. OB Dubrovnik će i dalje nastaviti izvrsnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa s ciljem kako bi imali još bolje uvjete, a svi darivatelji bi trebali dobiti svoju ulicu u Gradu - poručio je ravnatelj Bekić. Zamjenica gradonačelnika, Jelka Tepšić, zahvalila se gradskom vodstvu Crvenog križa te naznačila kako oni svojim dugogodišnjim djelovanjem dokazuju da je Dubrovnik "uvijek prednjačio u svim civilizacijskim dosezima".

Spomenik su otkrili Nestor Nestorov koji je 110 puta darovao punu dozu krvi i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Antonia Merčep.

Popularni Članci