OTVORENA KONFERENCIJA 'NAŠE MORE' Dubrovačko pomorstvo slavi dvije bitne obljetnice (FOTO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: dd
Konferencija "Naše more" otvorena je danas na Sveučilištu u Dubrovniku. Konferencija je otvorena povodom stote obljetnice od utemeljenja časopisa Naše more i 60. obljetnice od početka rada Više pomorske škole u Dubrovniku.

Ona ima za cilj okupiti vodeće akademske znanstvenike, istraživače i praktičare da razmijene svoja vlastita iskustva i rezultate istraživanja o svim aspektima pomorskih znanosti i tehnologije.  Više o konferenciji pred njen početak rekao je pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Žarko Koboević.

- Ovo je konferencija o pomorstvu s mnogim temama iz pomorstva, navigacije, elektrotehnike, strojarstva, zaštite mora. Organizirana je po prvi put u  povodu obilježavanja stote godišnjice od izlaženja časopisa Naše more. Prijavljena su 63 rada raznih znanstvenika kako iz iz Europe, pa tako i jugoistočne Azije. Svaki zannstvenik je pisao najčešće u timu sa znanstvenicima iz svog instituta ili sveučilišta. - rekao je Koboević.

- Nadali smo da će tu biti oko 30 radova tako da smo se sami iznenadili s ovoliko prijava znanstvenika. Nadamo se da će konferencija biti uspješna. - dodao je Koboević.

- Viša Pomorska škola je evoluirala preko Pomorskog fakulteta i Veleučilišta i jedan je od osnivača Sveučilišta. Svakako je doprinjela sve do dan danas u obrzaovnaju pomorskih kadrova i visokom obrazovanju u Dubrovniku. To se vidi i po bivšim studentima koji se zapošljavaju na svim prestižnim svjetskim kompanijama u svojstvu i časnika i kapetana ili upravitelja stroja. - naveo je Koboević.

Samu konferenciju je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Naše more i urednik istoimenog časopisa Srećko Krile. 

- Slavimo 100 godina, časopis je osnovan 1919. godine, izlazio je kraće vrijeme te je ponovo počeo izlaziti 1954. godine. Odlučili smo s ovom konferencijom iči svake dvije godine. - rekao je Krile.

Suorganizator konferencije je i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Dekan fakulteta Alen Jugović  iskazao je zadovoljstvo zbog suorganizacije, a govorio je i lučki kapetan Mato Kekez koji je istaknuo da je i sam pohađao ovu školu.

Prorektor Sveučilita u Dubrovniku Martin Lazar naveo je da nema toliko puno pomorskih novina s tolikom tradicijom.

- Čini to ovaj časopis i kulturnim naslijeđem, a ne samo pomorskim. Ponosan sam  što je i dio moje obitelji studirao na Višoj pomorskoj školi u Dubrovniku. Puno je izazova i pitanja u ovoj struci, ova konferencija je važna za dobiti odgovore na neka od njih. - istaknuo je Lazar.

Na otvaranju je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković.

- Imamo bogatu povijest pomorstva. Ekonomija Dubrovačke Republike je bila bazirana na trgovini što znači da smo uvijek bili okrenuti moru. Dubrovnik je i dalje povezan s morem. Sad nam dolaze kruzeri. Oslanjamo se na Pomorski fakultet u odgovorima na ono što nam donosi "cruise" industrija. S jedne strane tu je utjecaj na okoliš, a na drugoj strani su i pozitivne strane. A to treba biti balansirano. Vjerujem da će časopis Naše more i dalje se baviti s tom temom, dakle na znanstveni način prikazivati što kruzeri donose Dubrovniku. - izjavio je Franković.

Pročelnik županijskog UO za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić poručio je kako je pomorstvo jako bitno za dubrovčako područje te kako želi sudionicima uspješnu konferenciju.

Popularni Članci